Обговорення користувачки:Helixitta/Вашу сторінку вилучають за порушення авторських прав

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У Вікіпедії не дозволено копіювати-вставляти текст з інших джерел. Зверніть увагу на те, що написано в червоному квадратику, коли ви редагуєте/створюєте статтю, внизу, над кнопками «зберегти сторінку»/«попередній перегляд»: Ви також гарантуєте, що написане Вами належить Вам чи взято з джерела, яке є суспільною власністю чи подібним вільним джерелом.

Якщо ви не написали текст своїми словами, ви можете його взяти без змін лише з джерел, що розповсюджують його на сумісних з Вікіпедією ліцензіях: CC-BY-SA 3.0 CC-BY-SA 4.0 чи відкритого суспільного надбання.

Якщо текст взятий з ресурсу, який належить вам, ви повинні або дозволити його використовувати оформивши дозвіл, або на ресурсі вказати, що текст дозволений для використання[1]. (Але запам'ятайте, тоді будуть люди брати ваш текст і не питати у вас дозволу!)

Так, дослівний переклад теж є порушенням авторського права! Приклад: написав автор книгу англійською мовою, скажімо The Universe in a Nutshell, автор Стівен Хокінг. Ви її переклали з англійської на українську, чи робить це вас автором книги? — Ні, лише перекладачем, але на обкладинці української книги буде стояти Стівен Хокінг. а не ваше ім'я. Так само і інший текст, проте це не так інтуїтивно очевидно)

Ні, не можна взяти дослівно текст, вставити його і послатися на джерело[2] — це все одно порушення авторських прав! І так, в університетах реферати так теж не можна писати, викладачі лише дивляться на це скрізь пальці.

Текст вилучений зі статті через підозру в порушенні авторських прав

Текст, що раніше перебував на цій сторінці, запідозрений у порушенні авторських прав на текст із такого джерела: ... (далі тут)

У створеній вами сторінці може висіти така страшна штука

Що робити?! Почитайте що в ній написано під пунктом "До уваги користувача, що розмістив цю статтю!"

  • Якщо ви — власник прав на текст, оформіть дозвіл чи розмістіть дозвіл на вашому сайті! (все написано в тексті, якій розмістили на вашій сторінці обговорення користувача)
  • Якщо ви не є власником прав на текст, то перепишіть статтю своїми словами у підсторінці (це вказано в тому страшному червоному, під словами «напишіть хоча б гарний накид статті на цій підсторінці»)
  • Не додавайте текст {{subst:nothanks cv|Порушення авторських прав|url=}} --~~~~ до сторінки обговорення статті. Цей текст для вас, і він формує це повідомлення. (до речі, це повідомлення стандартне і не треба на нього ображатися)
  • Не додавайте текст «Матеріали статті дозволяється використати…» на сторінці обговорення статті. Вікіпедія повинна бути впевненою, що текст таки дозволено використовувати! А таку штуку у коментарях/сторінці обговорення чи десь ще на Вікіпедії може написати будь-який незареєстрований п'ятикласник, а от на сайті офіційно викласти — вже власник.

Вам зазвичай дається тиждень на доведення справи, але якщо ви не встигли там оформити дозвіл чи що ще — як зробите це, сторінку можна відновити.


Отримали відповідь? — Тоді добре. Ні, — можна повернутись до «по пунктам»




  1. Додайте текст (в тілі статті/на сайті, а не десь в коментарях внизу!) з посиланням на конкретну ліцензію: Матеріали статті дозволяється використати відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution/Share-Alike
  2. якщо текст не оформлений, як цитата