Ознака Бєлоглазова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ознака Бєлоглазова — одна з ознак біологічної смерті, яка може бути виявлена вже через 10–15 хвилин після її наступу. Полягає у придбанні людським очним зіницям характерної овальної або щілинної форми при здавлюванні очного яблука[1][2]. Отримав свою назву на честь російського медика та земського лікаря М. Бєлоглазова[1]; відомий також як симптом, проба[1] або феномен[3] Бєлоглазова або «котячого ока» і т. д.

Суть явища зводиться до того, що при здавлюванні очного яблука мертвої людини його зіниця набуває овальної форми, а у здорової живої людини такої реакції не спостерігається. Це пов'язують з неминучим після смерті падінням артеріального тиску і відсутністю активності центральної нервової системи, яке проявляється у відсутності тонусу очної мускулатури (дилататорів і сфінктерів зіниць, що відповідають за їх форму)[1].

Дана проба набула широкого поширення при констатації факту летального результату під час первинного огляду людського трупа, проте її використання при дослідженні людських останків у морзі через хоча б 1,5-2 години після смерті може не відбутися через трупне окостеніння, яке охоплює і м'язи очей, призводячи до втрати їх еластичності.

Проте зазначається, що ознака Белоглазова може бути зафіксована у випадках уявної смерті, під час агонального періоду і при коматозних станах різної природи та походження[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Шигєєв В.Б., Шигєєв С.В. Бєлоглазова проба // Настанови по судово-медичному розтині мертвих тіл. — Москва : "August Borg", 2014. — С. 16. — ISBN 978-5-4253-0710-1.
  2. Буромський І. Ст, Клевно Ст А., Пашинян Г. А. Бєлоглазова ознака // Судово-медична експертиза. Терміни та поняття. Словник для юристів та судово-медичних експертів. — Москва : Норма, 2006. — С. 33. — (Словники для юристів-професіоналів) — ISBN 5-89123-961-2.
  3. Калмін О. В., Федулов О. І. Феномен Бєлоглазова // Вибрані питання судової медицини. Навчальний посібник. — Пенза, 2000. — С. 27.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Білоглазова ознака. www.nedug.ru. Архів оригіналу за 4 березня 2018. Процитовано 21 вересня 2017. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |Publisher= (довідка)