Орден Рутової корони

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орден Рутової корони
Країна  Королівство Саксонія
Тип орден
Нагородження
Засновано: 1807
Нагороджені:
Категорія:Кавалери ордена Рутової корони (90)
Черговість

CMNS: Орден Рутової корони у Вікісховищі

Орден Рутової корони (нім. Hausorden der Rautenkrone) — нагорода Королівства Саксонія.

Походження назви[ред. | ред. код]

Назва ордена пов'язана з історичним гербом Саксонії. Згідно з традицією, його історія наступна: в 1181 герцог Бернгард III, після того, як був удостоєний титулу герцога Саксонського, постав перед імператором Фрідріхом I, тримаючи в руках свій щит, прикрашений золотими і чорними смугами. Оскільки стояла спека, імператор приймав Бернгарда з вінком із рути на голові. Він зняв вінок і поставив його на верхній правий кут щита герцога, створивши таким чином саксонський герб, який визнається у всіх саксонських землях.

Історія[ред. | ред. код]

На початку свого правління перший король Саксонії Фрідріх Август I для нагородження за заслуги мав лише Військовий орден Святого Генріха. Тому в 1807 році, в перший же рік після сходження на престол, він створив орден Рутової корони, щоб мати можливість заохотити і державних чиновників. Про запровадження цієї нагороди було оголошено під час візиту в Саксонію Наполеона Бонапарта, який повертався в Париж після укладання Тільзитського миру.

Опис[ред. | ред. код]

Орденський знак — золотий, покритий зеленою емаллю мальтійський хрест у білому із золотом обрамленні. У куточках хреста виділяються частини золотого вінка з рути. В центрі хреста знаходиться оточений зеленим рутовим вінком медальйон. На аверсі медальйона, на срібній основі, під короною золотом записані ініціали засновника ордену «FA», на реверсі — девіз ордену «PROVIDENTIÆ MEMOR» (Пам'ятаючи про провидіння). Орден мав лише один клас.

Орден носився на орденській стрічці соковитого зеленого кольору від правого плеча до лівого стегна, міг також носитися на ланцюзі.

Галерея[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Erhard Roth: Die Verleihungen des Hausordens der Rautenkrone, des Verdienstordens, des Verdienstordens mit Schwertern (bis 1914) sowie der Damenorden des Königreichs Sachsen. (= Statistische Ausarbeitungen zur Phaleristik Deutschlands. Band XIV.) PHV, Offenbach 1998, ISBN 3-932543-51-3.
  • Jörg Nimmergut: Deutsche Orden und Ehrenzeichen bis 1945. Band 3. Sachsen — Württemberg I. Zentralstelle für wissenschaftliche Ordenskunde, München 1999, ISBN 3-00-00-1396-2.