Остафій Халецький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Остафій Халецький — руський боярин XV століття з Чернігівщини. Син Павла Мишковича, власника села Хальче[be] під Гомелем (звідси і прізвище).

За твердженням литовського ранньомодерного історика Альберта Віюк-Кояловича, саме йому київський князь Олелько Володимирович доручив виховання своїх дітей (бл. 1454). Наталія Яковенко зазначає, що після поновного вокняжіння Олельковичів у Києві Халецькі вступили з ними в тісний васальний контакт, що не переривався до кінця XVI століття.

Із Остафієм ототожнюють неназваного по імені пана Халецького, посла до молдовського господаря Штефана III та свідка торгового привілею останнього від 3 липня 1460 р. руським й подільським купцям.

Залишив по собі синів Григорія (зг. наприкінці ХV століття), Михайла і Єсифа (річицький городничий в 1501–06 роках).

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Halecki, Oskar (1910). Chaleccy na Ukrainie. Miesięcznik Heraldyczny. Lwów. III (8/9): 136.
  • Мицик Ю. Халецькі — провідний шляхетський рід Речицького краю у XVII—XVIII ст. // Україна крізь віки: Збірник наукових праць на пошану академіка НАН України професора Валерія Смолія. — Київ : Інститут історії України НАН України, 2010. — С. 1053—1054.
  • Яковенко Н.М. Українська шляхта з кінця XIV — до середини XVII століття. Волинь і Центральна Україна / Н. Яковенко. — Київ : Критика, 2008. — С. 185.