Оґава Усен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оґава Усен
яп. 小川 芋銭
При народженні Мокіті
Народження 11 березня 1868(18680311)
Едо
Смерть 17 грудня 1938
  Токіо
Національність японець
Країна Японія Японія
Діяльність художник
Діти Senji Ogawad[1]

CMNS: Оґава Усен у Вікісховищі

Оґава Усен (яп. 小川 芋銭; *11 березня 1868(18680311) — 17 грудня 1936) — японський художник першої половини XX ст.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з самурайського роду Оґава. Народився у 1868 році в Едо (того ж року після переїзду імператора Мейдзі перейменовано на Токіо). Отримав ім'я Мокіті. У 1871 році після імператорського указу самураї втратили свої привілеї, що негативно позначилося на фінансовому становищі родини Огава.

Замолоду зацікавився живописом, поступивши до імператорської Академії живопису, де навчався йога (західним хивописом) у Хонда Кункітірьо, а потім під Кадзі Тамея. Змінив ім'я на Усенн («У» — батат, «сен» — дріб'язок).

З 1888 року в якості малювальника став працювати у газеті «Тоя Сімбун». Розповідні серії Усена і його гострі карикатури регулярно протягом багатьох років з'являлися в найбільших газетах і були чимось на кшталт злободенних репортажів.

1893 року через фінансові складнощі перебирається до озера Усіку в префектурі Ібаракі, де займається сільським господарством. Водночас створював малюнки з сільського життя. 1915 року стає членом Коралового товариства (Санґо-кай).

У 1917 році Огава побачив виставку китайської та японської живопису в стилі нанга, яка глибоко вразила його. З цього часу стає прихильником сучасного японського живопису (ніхонга). Невдовзі увійшов до художньої спілки «Інтен». Помер у 1936 році.

Творчість[ред. | ред. код]

У ранній період творчості переважно малював картини маслом на полотні. Він ґрунтовно опанував цим новим для Японії видом живопису. У своїх малюнках Усен виходив не стільки з анатомічно правильних побудов за європейською системою, скільки розвивав особливості фігурних композицій «Манга» Хокусая.

Велику популярність принесли Усену серії картинок з життя капп — міфічних водяних істот. В образах капп художник зображував характерні людські типажі.

З кінця 1890-х років основою його творчих інтересів стали ідилічні пейзажі і жанрові сценки в традиційному стилі живопису тушшю.

У картинах, створених Усеном, починаючи з середини 1910-х років, знайдено вдале поєднання традиційного і сучасного. Про цей період творчості митця дає уявлення картина «Збір шовковиці» (1936 рік). На перший погляд, сувій схожий на незліченні класичні далекосхідні пейзажі з туманними горами на задньому плані і водною гладдю, переданою через фігуру замовчування. Втім врівноважена композиція з чітко домінуючою в центрі групою дерев, різноспрямовані людські фігури, що симетрично охоплюють центр, — все це видає в авторі сучасного майстра, знайомого з європейськими принципами побудови зображення. Типовим для XX століття є поєднання пейзажу з жанровою сценкою. У правому нижньому кутку Усен зобразив двох селянок, які обривають листя шовковиці для шовкопрядів. М'які розмиви багатотональної туші в небагатьох місцях переднього плану доповнені блідими прозорими фарбами.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Laurance P. Roberts: Ogawa Usen. In: A Dictionary of Japanese Artists. Weatherhill, 1976, ISBN 0-8348-0113-2.
  • Tazawa, Yutaka: Ogawa Usen. In: Biographical Dictionary of Japanese Art. Kodansha International, 1981, ISBN 0-87011-488-3.
  1. Article database of deceased artistsНаціональний науково-дослідний інститут пам'яток культури Токіо.