П'ять озер Фудзі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'ять озер Фудзі.
1. Озеро Мотосу
2. Озеро Сьодзі
3. Озеро Сай
4. Озеро Каваґуті
5. Озеро Яманака

П'я́ть озе́р Фу́дзі (яп. 富士五湖, ふじごこ, МФА[ɸud͡ʑi goko]) — загальна назва п'яти вулканічних озер на острові Хонсю в ЯпоніїМотосу, Сьодзі, Сай, Каваґуті та Яманака. Розташовані біля північного підніжжя японської гори Фудзі, в префектурі Яманасі.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Озера Фудзі розташовані між горою-вулканом Фудзі та гірським хребтом Місака. Вони утворилися в результаті виверження Фудзі, магма якого перекрила річкові джерела в долині між вулканом і хребтом[1].

До 7 століття існувало лише три озера — Яманака, Каваґуті й Мотосу. 864 року, після чергового виверження вулкана, на місці Мотосу виникло три нових озера — Сай, Сьодзі й власне Мотосу[1].

З усіх озер лише Яманака має природний стік; решта обладнані штучним водозливом й виконують роль водосховищ. Через це рівень води в озерах сильно залежить від дощу[1].

Серед п'ятьох озер найбільшим за площею є Яманака, найменшим — Сьодзі. Найглибше озеро — Мотосу. Відносно мілкими є Яманака й Каваґуті. Колір і температура вод залежать від об'єму джерельної води, що б'є з дна озер, а також висоти озер над рівнем моря[1].

Усі озера входять до національного парку Фудзі-Хаконе-Ідзу. 2011 року вони отримали статус національних пам'яток природи. Озера використовуються для господарської і туристичної діяльності. Вони також є зоною відпочинку[1].

Каваґуті Мотосу Сай Сьодзі Яманака

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д П'ять озер Фудзі // Енциклопедія Ніппоніка: в 26 т. 2-е видання. — Токіо: Сьоґаккан, 1994—1997.

Джерела та література[ред. | ред. код]

П'ять озер Фудзі // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання[ред. | ред. код]