ПОМ-3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ПОМ-3
Тип протипіхотна міна
Походження Росія Росія
Історія використання
Війни Російсько-українська війна
Історія виробництва
Розробник «Техмаш»
Характеристики
Вага 1,8 кг
Довжина 190 мм
Діаметр 63 мм

ПОМ-3 «Медальйон» (рос. противопехотная осколочна мина «Медальон») — російська протипіхотна міна. Створена спеціалістами концерну «Техмаш» вперше була представлена на форумі «Армия-2019» у Росії.[1]

Відповідно до Оттавської конвенції використання подібних боєприпасів заборонене.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Зовні міна «Медальйон» має вигляд металевого циліндра діаметром 6-7 см і висотою близько 20 см. Система мінування касета КПОМ-3 дистанційного встановлення.[1] Наприклад, установками «Земледелие»[2].

ПОМ-3 має сейсмічний датчик цілі, який спрацьовує лише на вагу середньостатистичної людини й амплітуду її кроків. Блок електроніки приймає сигнали вібрації ґрунту під міною і порівнює їх з наявними в пам'яті. Якщо вібрації схожі на ті, які викликані кроками людини, а також мають достатню амплітуду, що свідчить про наближення цілі, дається команда на спрацьовування бойової частини та відбувається підрив вибиваючого заряду, після цього бойова частина міни «вистрибує» на висоту близько 1-1,5 м та відбувається підрив основного заряду. У бойовій частині ПОМ-3 використовуються напівготові уламки. Основний заряд вибухової речовини і детонатор встановлюються всередині конструкції, зібраної з великої кількості спеціальних кілець, які за формою нагадують зубчасті колеса.[3]

Міна має 5 фіксованих часових періодів самоліквідації. Також є можливість саперу дистанційно керувати роботою підривачів. Тобто, не контактуючи з мінами, можна не лише встановити основні параметри дії боєприпасу, але і деактивувати міни. Це дає можливість їх зібрати та встановити на новому місці.[4]

Тактико-технічні характеристики[ред. | ред. код]

Протипіхотні осколкові міни ПОМ-3 мають такі характеристики:[2]

  • Висота: 200 мм
  • Діаметр: 60–70 мм
  • Маса: 1.3 кг
  • Уламки: ~1850 напівготових уламків
  • Ефективний радіус ураження: 8…20 м (в залежності від наявності засобів індивідуального захисту)
  • Гарантійний термін зберігання: 11 років
  • Кількість мін ПОМ-3 в касеті КБ ПОМ-3: 4 одиниці

Бойове застосування[ред. | ред. код]

Російсько-українська війна[ред. | ред. код]

30 березня 2022 р. стало відомо що російські війська під час вторгнення в Україну застосовують міни ПОМ-3 при мінуваннях територій[5].

Так, в Харківській області були помічені і протипіхотні міни ПОМ-3, і установки дистанційного мінування "Земледелие", які здатні встановлювати зокрема, і ці міни[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б «Армия-2019»: «Умные» мины от концерна «Техмаш». https://soyuzmash.ru/ (рос.). Процитовано 30 березня 2022.
  2. а б в Mick F., N.R. Jenzen-Jones (15 квітня 2022). Russian POM-3 anti-personnel landmines documented in Ukraine (2022). The Hoplite. ARES.
  3. Ворог застосовує заборонені міни ПОМ-3 «Медальйон». https://armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 30 березня 2022.
  4. День передовых технологий правоохранительных органов: военнослужащие Росгвардии продемонстрируют в действии противопехотную мину ПОМ-3 "Медальон". https://www.interpolitex.ru/ (рос.). Процитовано 30 березня 2022.
  5. Росіяни мінують територію України мінами ПОМ-3 «Медальйон». https://mil.in.ua (укр.). Процитовано 30 березня 2022.