Пам'ятник Івану Мазепі (Коломак)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пам'ятник Івану Мазепі — гетьману (1687—1709), військово-політичному діячу, дипломату, князю (1707). Встановлений в смт Коломак Харківської області, 22 липня 2017 року.

Опис[ред. | ред. код]

Фігура гетьмана встановлена на постаменті. Мазепа зображений гетьманському одязі. Відтворено момент, коли гетьман звертається до козаків, показуючи їм у правій — булаву, яка є символом влади. У лівій руці, опущеній вздовж тіла, тримає свиток з «Коломацькими статтями».

Історія[ред. | ред. код]

Пам'ятний знак, у вигляді каменю було встановлено у 2007 році завдяки представникам громадських (козацьких) організацій, місцевої влади та духовенства[1].

22 липня 2017 року в рамках фестивалю «Гетьманська слава», який проходив у смт Коломак, відбулося відкриття пам'ятника гетьману України, автором якого став відомий харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Тетяна Василець. На пам’ятник гетьману Мазепі збирають гроші у Коломаку (Фото). Слобідський край (рос.). Архів оригіналу за 20 жовтня 2017. Процитовано 20 жовтня 2017.
  2. Мілен Мода. Фестиваль «Гетьманська слава» в Коломаку відвідали близько 10-ти тис. гостей [Архівовано 20 жовтня 2017 у Wayback Machine.] // ОТБ.