Панно в переході на Майдані Незалежності

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Панно в переході на Майдані Незалежності — мозаїки у підземному переході на Майдані Незалежності в Києві. Створені у 1968 році художником Олександром Вороною.

У 1968 році влада Києва змінила напрямок руху демонстрантів під час святкування 7 листопада річниці Жовтневого переворот із Бессарабки до Хрещатика, розташувавши трибуну неподалік ЦУМу. У побудованому підземному переході на площі Калініна (тодішня назва Майдану Незалежності), були прийнято рішення створити пункти для обігріву та відпочинку, а сам перехід прикрасити творами монументального мистецтва.

Ескізи панно довго затверджувалися художньою радою, тому на їх втілення було мало часу. За декілька місяців Олександр Ворона з художником Юрієм Ільченком та Опанасом Редьком, який виконав керамічні зображення, у час вільний від основної робити виконали всю роботу. Майстерню вони облаштували у частині переходу, де згодом зробили вихід зі станції «Майдан Незалежності», щовечора працювали над створенням панно.

Панно виконано у техніках керамічна мозаїка та майоліка, не мають елементів комуністичної пропаганди та символіки, які були поширенні на той час. Зображення на панно перекликається з мистецькими традиціями українського народу. На мозаїках зображено стилізовані квіти, фрукти та рельєфні тварини — баранці, олені, півники.

На початку 2000-х років після будівництва на Майдані Незалежності ТЦ «Глобус», панно перекрили різноманітні торговельні точки. Тільки після їх демонтажу у другій половині 2010-х років стало можливо побачити все панно, яке потребує реставрації. Розглядається питання про надання йому охоронного статусу. У планах підсвічування панно.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Ірина Стесюк (25 червня 2021). Як створювалися мозаїки в переході під Майданом Незалежності? (фото). Хмарочос. Процитовано 13 грудня 2022.
  • Тетяна Асадчева (22 червня 2021). Приховані артоб’єкти з підземного переходу у серці столиці. Вечірній Київ. Процитовано 13 грудня 2022.
  • Ірина Гінжул (26 лютого 2018). На Майдані Незалежності в переході знайшли оленів. Сьогодні. Процитовано 13 грудня 2022.
  • Марія Супрун (23 листопада 2021). У переході на Майдані відкрилось гарне мозаїчне панно після демонтажу МАФів (ФОТО). BIG KYIV. Процитовано 13 грудня 2022.