Парад (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парад
パレード
Постер фільму
Жанр драма
Режисер Юкісада Ісао
Продюсер Мамору Іноуе
Рюта Іноуе
Тецу Кутігоуті
Ацусі Сугаі
Сценарист Ісао Юкісада
На основі роману Йошиди Шуїчі
У головних
ролях
Фуджівара Тацуя
Каріна
Канджія Шіхорі
Хаяші Кенто
Кейске Койде
Оператор Дзюн Фукумото
Композитор Хірофумі Асамото
Монтаж Цуйосі Імаі
Дистриб'ютор Wowow Films
King Records
Showgate
Тривалість 118 хв
Мова японська
Країна Японія Японія
Рік 2009
Дата виходу Світ 12 жовтня 2009 (Пусанський МКФ)
Світ 17 лютого 2010 (Берлінале)
Японія 20 лютого 2010
IMDb ID 1493070
Додаткові характеристики
Формат плівки 35 мм
Співвідношення 1.85 : 1
Колір кольоровий
Звук Dolby Digital

«Парад» (яп. パレード, англ. Parade) — японська драма режисера та сценариста Ісао Юкісади, знята за однойменним романом Шуїчі Йошиди. Світова прем'єра фільму відбулася на 14-му Пусанському міжнародному кінофестивалі 12 жовтня 2009 року. Фільм демонструвався у програмі Панорама Берлінського міжнародного кінофестивалю й отримав приз журі ФІПРЕССІ.

Синопсис[ред. | ред. код]

Четверо знайомих ділять двокімнатну квартиру в Токіо. Одного дня, коли в їхній квартирі опиняється незнайомець, усе починає незвортно змінюватися.

Сюжет[ред. | ред. код]

У невеликій квартирі Сетаґаї живуть четверо: Наокі, Мірай, Котомі та Рьоске. У районі починають відбуватися нічні напади на жінок.

Рьоске Суґімото — 21-річний студент родом з Сімане, який підробляє офіціантом бару. Одного ранку він разом із Котомі помічає як з сусідньої квартири виходить відомий політик. Вони починають підозрювати, що там діє бордель. Тоді ж Рьоске телефонує його знайомий та запрошує його у спільну поїздку на Ідзу. Він також повідомляє йому, що його одногрупник, Таширо Шинья, розбився в аварії. Ввечері Рьоске розповідає співмешканцям, що він закоханий у Ківако, дівчину хлопця, який запросив його на Ідзу. Зрештою, він наважується піти до неї. Вони займаються сексом і Рьоске розповідає Ківако як батько хотів, щоб він поїхав навчатися у Токіо і познайомився з цікавими людьми. Виявляється загиблий одногрупник був для Рьоске своєрідним утіленням мрії його батька й тепер хлопець розгублений і не знає, що робити.

Окочі Котомі — 23-річна безробітна дівчина. Закохана в актора Томохіко Маруяму. Цілими днями сидить вдома, дивиться мелодрами й чекає дзвінка від Маруями. Повернувшись від Ківако, Рьоске запрошує Котомі перекусити. Вони зустрічають свого сусіда й розлючена Кото пропонує Рьоске прикинутися клієнтом, аби з'ясувати чи справді по сусідству знаходиться бордель.

Одного ранку Кото зустрічає у квартирі Сатору. Думаючи, що він знайомий Рьоске, вона готує йому сніданок і йде з ним грати на автоматах. Раптом їй телефонує Маруяма й вона біжить до нього. Повернувшись після побачення, Котомі виявляє, що ніхто зі співмешканців не знає Сатору. Поки друзі сперечаються про те, хто ж такий цей незнайомець, Сатору повертається у квартиру й прояснює усе. У квартиру його приволокла Мірай, яка була настільки п'яна, що на ранок забула про це.

Сома Мірай — 24-річна ілюстраторка. Зустрівши зранку Сатору, Мірай просить його попозувати для її картини. Поки Сатору позує, Мірай малює, а Кото спостерігає, додому повертається Рьоске з новинами. Йому вдається домовитися з сусідом про зустріч, але вартість послуг надто дорога й Кото відмовляється від власного плану. Мірай знаходить на дверях листівку з попередженням про маніяка, який здійснив уже кілька жорстоких нападів на жінок. Пізніше у барі вона говорить Наокі, що напади приблизно почалися в той самий час, коли з'явився Сатору. Після розмови з Наокі вона зустрічає Сатору, який відводить її у парк атракціонів, де, за його словами, він часто ночував, коли більше не було куди податися. Мірай згадує своє дитинство й розповідає як її батько бив і ґвалтував матір.

Вранці Мірай і Сатору повертаються у квартиру, де Кото очікує на Рьоске, що пішов до сусіда. Повернувшись, Рьоске розповідає, що по сусідству не торгують дівчатами, а провіщають майбутнє.

Іхара Наокі — 28-річний працівник компанії дистриб'ютора фільмів. Одного дня, після візиту до стоматолога, Наокі бачить Сатору й починає слідкувати за ним. Сатору пробирається у чужу квартиру. Йому телефонує Кото й просить прийти додому й скласти їй компанію. Наокі продовжує переслідування. З балкона протилежного будинку він бачить як Сатору повертається у квартиру, але Кото відразу йде на побачення з Маруямою. Сатору риється в речах Мірай і знаходить касету з бентежним записом. Хлопець вирішує перезаписати на неї телемелодраму. Наокі приходить додому й запрошує Сатору наступного дня піти до нього на роботу. Після роботи обоє заходять у бар до Рьоске й довго розмовляють. Рьоске зізнається, що планує з'їхати з квартири.

Вночі Мірай будить Наокі й наказує вигнати Сатору за те, що той перезаписав її касету. Вранці Кото розповідає Наокі, що вона вагітна, й просить його поговорити про це з Маруямою. Після розмови з Маруямою Наокі зустрічається зі своєю колишньою, яка каже, що їй зробили пропозицію. Наокі йде випити в бар, де зустрічає Мірай. Вона шкодує, що вигнала Сатору, й розповідає, що на касеті були змонтовані сцени зґвалтувань, які дивним чином заспокоювали Мірай. Пізніше вона говорить Наокі, що готова з'їхати з їхньої квартири. Прийшовши додому, Наокі отримує дзвінок від Кото, яка каже, що зробила аборт.

Наокі збирається на пробіжку. Починається гроза. Він бачить дівчину й нападає на неї. Підвівшись, він бачить Сатору. Хлопець відводить його у машину, де каже Наокі не хвилюватися, бо всі й так знають. Наокі біжить у квартиру й бачить там усіх співмешканців, які жваво обговорюють спільну поїздку на Ідзу. Усі обертаються до Наокі.

У ролях[ред. | ред. код]

  • Фуджівара Тацуя — Іхара Наокі
  • Каріна — Сома Мірай
  • Канджія Шіхорі — Окочі Котомі
  • Кейске Койде — Рьоске Суґімото
  • Хаяші Кенто — Кокубо Сатору

Нагороди[ред. | ред. код]

Рік Премія Категорія Номінант Результат
2010 4-та Азійська кінопремія Найкращий фільм «Парад» Номінація
60-й Берлінський МКФ Приз ФІПРЕССІ Ісао Юкісада Перемога
Лос-Анджелеський кінофестиваль Найкращий художній фільм «Парад» Номінація

Посилання[ред. | ред. код]