Пастушок реюньйонський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пастушок реюньйонський
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Журавлеподібні (Gruiformes)
Родина: Пастушкові (Rallidae)
Рід: Білогорлий пастушок (Dryolimnas)
Вид: Пастушок реюньйонський
Dryolimnas augusti
Mourer-Chauviré, Bour, Ribes & Moutou, 1999
Посилання
Віківиди: Dryolimnas augusti
МСОП: 62258591
Fossilworks: 371440

Пастушок реюньйонський[2] (Dryolimnas augusti) — вимерлий вид журавлеподібних птахів родини пастушкових (Rallidae). Птах був ендеміком острова Реюньйон в Індійському океані.

Відкриття[ред. | ред. код]

Субфосильні рештки реюньйонського пастушка були знайдені в 1996 році в Каверн-де-ла-Тортю на острові Реюньйон і науково описані в 1999 році. Матеріал включав два повних передплюсни, п'ять хребців, одну крижову кістку, один коракоїд, дві плечові кістки, одну ліктьову кістку, три стегнової кістки, десять фаланг стопи та один фрагмент лівої нижньої щелепи.

Назва[ред. | ред. код]

Наукова назва вшановує французького поета Огюста де Вілеля (1858-1943), чий інтерес до історії Реюньйону та гостинність дозволили численним натуралістам відкрити та дослідити печери Реюньйону.

Історичні відомості[ред. | ред. код]

Історично існує один звіт, який може стосуватися цього виду. У 1674 році сір Дюбуа згадав про пастушка у своїй доповіді «Подорожі, здійснені sievr DB до островів Дофіне або Мадагаскар, і Бурбон, або Маскаренн, у 1669, 70, 71 та 72 роках». Птаха він назвав «Râle des Bois» (перекладається як дерев'яний пастушок). Цей вид не слід плутати з реюньйонською султанкою, яка у тому ж звіті згадувався як «Oiseau Bleu». Реюньйонський пастушок, ймовірно, не літав, оскільки пропорції кісток крил порівняно з кістками ніг подібні до пропорцій пастушка з Альдабри, який також не літав.

Оскільки розповідь Дюбуа є єдиною історичною згадкою про пастушка реюньйонського, можливо, вид вимер наприкінці 17 століття.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2017). Dryolimnas augusti: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 20 листопада 2023
  2. Avibase

Посилання[ред. | ред. код]

  • Cécile Mourer-Chauviré, Roger Bour, Sonia Ribes & François Moutou: The avifauna of Réunion Island (Mascarene Islands) at the time of the arrival of the first Europeans. In: Avian Paleontology at the Close of the 20th Century: Proceedings of the 4th International Meeting of the Society of Avian Paleontology and Evolution, Washington, D.C., 4–7 June 1996. Storrs L. Olson (Edit.) 89:p. 1-38. 1999
  • Anthony S. Cheke; Julian P. Hume (2008). Lost Land of the Dodo: The Ecological History of Mauritius, Réunion and Rodrigues. T & A.D Poyser. с. 128. ISBN 978-0-7136-6544-4.