Пеленг (навігація)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Взяття пеленга за допомогою пеленгатора, встановленого на репітері гірокомпаса.

Пе́ленг (від нід. peiling; англ. bearing)— кут між напрямом від спостерігача до будь-якого об'єкта і меридіаном. Визначають кутом між площиною меридіана і вертикальною площиною, яка проходить через центр компаса та об'єкта. Розрізняють справжній пеленг (відлічується за географічним меридіаном), магнітний (відлічується за магнітним меридіаном) і компасний (відлічується на основі показань магнітного компаса без врахування магнітної девіації). Відлік пеленга ведеться від 0° до 360° за годинниковою стрілкою.

Для визначення пеленгів використовується навігаційний прилад — пеленгатор. Розрізняють пеленгатори візуальні (з використанням оптичних приладів), а також акустичні, гідроакустичні, теплові, радіопеленгатори. Візуальний пеленгатор являє собою діоптр, розміщений на кришці котелка компаса, через який спостерігач засікає орієнтир і надалі визначає його градусну міру (пеленгує).

Для визначення місцезнаходження корабля при неможливості визначити відстань до запеленгованого об'єкта використовується спосіб крюйс-пеленга (від нід. kruis — «хрест»). Беруть два пеленги одного і того ж об'єкта через певний проміжок часу і, врахувавши лінійне переміщення корабля за час між пеленгами за показаннями лага, графічною побудовою визначають місцезнаходження корабля на карті.

У військовому флоті існує таке поняття, як величина зміни пеленга (ВЗП) — вона показує величину зміни пеленга на ціль (противника) за одну хвилину, виражену в градусах. При зміні пеленга за годинниковою стрілкою ВЗП вважається додатною, проти годинникової стрілки — від'ємною.

Інші значення[ред. | ред. код]

У військових пеленг — метод цілевказання; те саме, що азимут, проте нуль не в напрямку на північ, а в напрямку на певний орієнтир; визначається від променя на вказаний орієнтир за поділками циферблата годинника. Скажімо: «Орієнтир — заводська труба. Ціль № 1 — БМП 450 м на 2 години. Ціль № 2 — кулемет 320м — на 10.30»

Пеленг шикування — кут між меридіаном і лінією шикування від 0 до 360°, відлічуваний за стрілкою годинника. Використовується для шикування пеленгами.

Radial[ред. | ред. код]

Літаки, що летять одним курсом, перебуваючи на різних радіусах
Літаки, що летять одним курсом, перебуваючи на різних Radial
Літаки, що летять різними курсами, перебуваючи на одному Radial
Літаки, що летять різними курсами, перебуваючи на одному Radial

Radial[en] - це варіант пеленга. Він завжди пов'язаний з магнітним напрямком від радіомаяка VOR. Пеленг - це більш загальний термін:

- його можна виміряти з будь-якої точки (радіомаяк, навігаційна точка, літак або просто точка з координатами)

- пеленг може бути відміряний від будь-якого меридіана, не обов'язково магнітного.[1]

Radial показує відносне положення літака до VOR. Немає зв'язку між radial і курсом (або шляховим кутом) літака. Наприклад, якщо літак знаходиться на Radial 360 (на північ від VOR), він може летіти за будь-яким курсом (або шляховим кутом), хоча і нетривалий час.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Словник іншомовних слів за ред. О. С. Мельничука. Головна редакція Української радянської енциклопедії. Київ 1977.
  • Самойлов К. И. Пеленг // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  • Пеленг // Толковый Военно-морской Словарь. — 2010. (рос.)
  • Самойлов К. И. Пеленгатор // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  • Пеленгатор // Толковый Военно-морской Словарь. — 2010. (рос.)
  • Самойлов К. И. Величина изменения пеленга // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  • Самойлов К. И. Крюйс-пеленг // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  1. https://skybrary.aero/articles/heading-track-and-radial