Площа Тимошенка (Мелітополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Площа Тимошенка
Мелітополь
дошка з назвою площі
дошка з назвою площі
дошка з назвою площі
Місцевість Піщане
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Площа Тимошенка у Вікісховищі

Площа Тимошенка — площа на околиці Мелітополя, розташована між заводами «Автокольорлит» та «АвтоЗАЗ-Мотор». Недалеко від площі розташоване Каховське шосе, на якому знаходяться юридичні адреси обох заводів і через яке здійснюється проїзд громадського транспорту.

Історія[ред. | ред. код]

Після того, як на XXI з'їзді КПРС 1959 року було взято курс на спеціалізацію та кооперування народного господарства, в районі сучасної площі Тимошенка почали будуватися нові цехи Мелітопольського моторного заводу[1].

В 1964 комплекс кольороволиварних цехів був виділений в окреме підприємство — «Автокольорлит».

У 1966 році Моторному заводу було дозволено проєктування та будівництво виробничих цехів та заводоуправління на орних землях колгоспу «Зоря», суміжно із заводом «Автокольорлит», на площі 25 га[2].

Безіменна площа, що утворилася між двома заводами, довгий час не була окремим адресним об'єктом, поки в 1997 році[3] їй не було присвоєно назву на честь Володимира Тимошенка, колишнього директора «Автокольорлиту» і Моторного заводу[4].

Транспорт[ред. | ред. код]

Біля площі знаходиться кінцева автобусна зупинка «Автокольорлит».

Площа з'єднана асфальтовою дорогою з важливою автомагістраллю — Каховським шосе. На схід розташована ще одна дорога — ґрунтова, що веде на трасу М-18.

Об'єкти[ред. | ред. код]

  • Завод «Автокольорлит»
  • Завод «АвтоЗАЗ-Мотор»
  • Кінцева зупинка громадського транспорту «Автокольорлит»
  • Алея та меморіальний комплекс біля заводу «АвтоЗАЗ-Мотор»

Галерея[ред. | ред. код]

завод «Автокольорлит» скульптура біля прохідної заводу «Автокольорлит» зупинка біля площі загальний вигляд на площу (у бік «АвтоЗАЗ-Мотор»)
завод «АвтоЗАЗ-Мотор» плита біля алеї меморіальний комплекс біля «АвтоЗАЗ-Мотор»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Михайлов Б. Д. — «Мелитополь — медовый город. Путеводитель-справочник [Архівовано 2017-07-03 у Wayback Machine.]» — Днепропетровск, издательство «Проминь», 1990
  2. Крылов Н. В., Крылова А. Н. — «История Мелитополя в датах: 2016 год. Календарь и краткие справки» — Мелитополь, «Мелитополь», 2015.
  3. Н. В. Крылов. Улицы Мелитополя. Историко-географический словарь. — Мелитополь : Издательский дом МГТ, 2011. — 300 прим.(рос.)
  4. Остапенко С. (27 вересня 2016). На какой улице я живу?. Наш Город. Архів оригіналу за 13 лютого 2020. Процитовано 13 лютого 2020.