Польська Екстраліга з хокею

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Польська Екстраліга з хокею
Польська Екстраліга з хокею
Польська Екстраліга з хокею
Вид спорту хокей із шайбою
Засновано 1955
Кількість команд 10
Країна(и) Польща Польща
Поточний чемпіон ГКС Катовиці
Офіційний сайт www.pzhl.org.pl

Польська Екстраліга з хокею (пол. Ekstraliga polska w hokeju na lodzie) — найвища хокейна ліга Польщі з хокею із шайбою.

Переможець ліги стає чемпіоном Польщі, а найслабша команда понижується у класі до 1-ї ліги. Проведенням чемпіонату займався у 19551999 роках Польський союз хокею на льоду (ПЗХЛ). з 1999 року — Польська хокейна ліга. У 1955—1999 роках ліга мала назву Екстракляса. У чемпіонаті змагаються 10 команд.

Історія[ред. | ред. код]

До 1955 року звання чемпіона країни розігрували 6 команд, з 1955 року — 8. Зі збільшенням числа клубів були створені три ешелони: перша ліга («екстраклас»), друга ліга, воєводські (окружні) і міські чемпіонати. У 1970-х роках у першу лігу входили 8—12 команд, у 1980-х — 10. До 1978 року чемпіонат розігрувався у 4 кола. Команди, що посіли два останні місця, вибували у другу лігу, їх місця займали переможці двох підгруп другої ліги.

У сезоні 1983—84 років була введена нова формула. На першому етапі 10 команд зустрічалися одна з одною по 2 рази. Потім перші шість команд грали між собою у 2 кола. Команди, що зайняли на першому етапі 7—10-е місця, грали у 4 кола. За підсумками цих «мікротурнірів» визначалася вісімка команд, яка і продовжувала боротьбу за звання чемпіона у кубкових серіях.

Найкращий гравець сезону отримує «Золоту ключку». Також визначаються найкращі воротар, захисник і нападник, найрезультативніший хокеїст і символічна збірна «Усіх зірок».

Переможці[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Хоккей. Большая энциклопедия. — В 2 т. — М. : Терра-Спорт, Олимпия Пресс, 2006. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]