Портал:Фантастика/Обраний життєпис

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ро́берт Е́нсон Гайнла́йн (Robert Anson Heinlein), (*7 липня 1907, Батлер, Міссурі, США — †8 травня 1988, Кармел, Каліфорнія, США) — один з найвідоміших письменників-фантастів, який мав найбільший вплив на формування сучасної наукової фантастики. Володар престижних премій «Г'юго» та «Неб'юла». В англо-американській літературі Гайнлайна, разом з Артуром Кларком та Айзеком Азімовим відносять до «Великої трійки» письменників-фантастів. На честь письменника названі астероїд та кратер на Марсі.

Народився 7 липня 1907 у місті Батлер, округ Бейтс, Міссурі. Роберт Гайнлайн був третьою дитиною в сім'ї Рекса Айвора Гайнлайна і Бем Лайл Гайнлайн. Крім двох старших братів, Лоуренса і Рекса Мол., У Роберта пізніше з'явилися ще три молодші сестри і брат.

Сім'я незабаром переїхала в Канзас-Сіті, де Роберт в 1924 закінчив середню школу, а потім рік навчався в місцевому університеті. За прикладом одного зі своїх старших братів, вирішив вступити у Військово-морську академію в Аннаполісі, для чого приклав неймовірні зусилля. Щоб одержати допуск до вступних іспитів у цей престижний навчальний заклад, була потрібна рекомендація або сенатора або конгресмена — вони мали право давати лише по одній в рік, — або самого президента. Відомо, що Гайнлайн відправив сенаторові Джеймсу Ріду п'ятдесят листів з проханнями про сприяння, приблизно стільки ж, скільки надіслали всі інші здобувачі разом узяті. Феноменальна наполегливість не залишилася непоміченою, і майбутній письменник, заручившись бажаною рекомендацією, блискуче пройшов усі іспити і був зарахований в Академію, яку закінчив у 1929.

читати далі