Португальська вівчарка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Португальська вівчарка
Походження Португалія
Характеристики
Зріст Кобелі —55см
Самки — 42см
Вага Самці: 27кг
Самки: 17кг
Пес свійський (Canis lupus familiaris)


Португальська вівчарка (порт. Cão da Serra de Aires) - порода типовий представник робочих пастуших собак. Ці собаки сміливі й енергійні, рішучі й витривалі. Відмінні сторожові пси, слухняні. Вони ідеально підійдуть для охорони будинку і земельній ділянки в сільській місцевості. Дуже насторожено відносяться до чужаків. Безстрашні. Ніколи не дадуть в образу Вас і ваших дітей. Крім того вони дуже кошлаті, й завдяки цьому милі і привабливі.

Опис[ред. | ред. код]

Португальські вівчарки — собаки середнього розміру з витягнутим корпусом. У них велика, опукла і широка голова. У цих тварин великий злегка кирпатий ніс з великими вираженими ніздрями. Вуха — середні, висячі, трикутної форми. Їх іноді купірують. Лапи міцні, мускулисті. Хвіст високо розташований, в період емоційного збудження трохи підіймається до гори, звужується до низу. Шерсть дуже довга і пряма, на морді утворює вуса і бороду. Забарвлення може бути найрізноманітнішим: сірим, рудим, чорним з підпалинами. Взагалі ці собаки дуже кумедні й чарівні.

Характер[ред. | ред. код]

Представники цієї породи мають хороший характер. Вони дуже віддані і вірні своєму хазяїну. Добре відносяться до дітей, за умови, що ті їх поважатимуть. Легко піддаються дресируванню, вимагають до себе уваги хазяїна. Їм потрібна людська ласка і ніжність. Не сприймають сторонніх людей. Дуже допитливі. Вважаються однією з найрозумніших порід, тому будьте впевнені, що поряд з Вами буде незамінний товариш.

Історія[ред. | ред. код]

Точне походження португальських вівчарок невідоме. Багато хто вважає, що ця порода виникла шляхом схрещення декількох видів французьких вівчарок, яких в дев'ятнадцятому столітті на територію Португалії привіз граф Кастро Куімараєш. Як би то ні було зараз португальська вівчарка цілком самодостатня порода, що відрізняється розумом і прекрасними робочими якостями.

Догляд[ред. | ред. код]

Не вередлива, особливого догляду не вимагає. Оскільки довга шерсть собаки практично без підшерстка, вичісувати її необхідно лише раз на тиждень. Стежте за живленням вихованця, візьміть до уваги, усе вище — і нижчевказане.

Здоров'я, хвороби[ред. | ред. код]

Вони мають прекрасне здоров'я. Єдине захворювання, що їм може загрожувати це — сечокам'яна хвороба, проте її можна уникнути, якщо правильно годувати собаку. Про годування читайте трохи нижче.

Дресирування, тренування[ред. | ред. код]

Щоб з легкістю дресирувати португальську вівчарку потрібен твердий характер. Ці собаки дуже працездатніі, розумні і кмітливі, проте вони можуть проявити волелюбність і показати свою гордість. Ви із самого початку повинні налагодити контакт із твариною. Враховуйте його рухливість і енергійність, команди за типом «сидіти» тут не зовсім до місця. Ці собаки із задоволенням бігатимуть на тривалі дистанції з перешкодами.

Посилання[ред. | ред. код]

https://tvaryny.com/ua/fullbreed/Португальська-вівчарка[недоступне посилання з липня 2019]

https://web.archive.org/web/20161103111250/http://murkots.xyz/sobaki/porodi-sobak/4696-portugalska-vivcharka.html