Почесна повстанська медаль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Почесна повстанська медаль
Країна УНР
Тип медаль
Вручається: військовим неофіційним особам
Статус не реалізовано
Нагородження
Засновано: 1921
Нагороджені:
Черговість

Почесна повстанська медаль[1], також Повстанська медаль[2], — особлива відзнака військовим особам, які боролися за звільнення України від більшовизму, проте з тих чи інших причин не входили до складу регулярної Армії УНР. Проєкт, та його статут прийнято за основу. Він передбачав підготовку відповідного законопроєкту[1].

Статут медалі з Вісника державних законів УНР, 19 грудня 1921 року

Історія виникнення[ред. | ред. код]

Перший, хто поставив питання нагородження особливою відзнакою нерегулярних частин Армії УНР, був генерал-поручник Григорій Янушевський, який заявив про це Симону Петлюрі в липні 1921 року спеціальним законопроєктом «Про вшанування повстанців та надання їм особливих прав та привілеїв»[1]. Проєкт статуту попередньо ухвалений Петлюрою, 23 серпня 1921 року був переданий на розгляд та затвердження Ради народних міністрів УНР[3], отримавши останнє статут затверджено 27 листопада 1921 року за підписом Симона Петлюри [4][1].

За нормативним актом Янушевського, для нагородження повстанців необхідно було надати спеціальну грамоту та медаль, яка мала б носитися на шиї на стрічці національних кольорів прапору України, причому опису власне медалі не було[1]. В законі ухваленому 27 листопада медаль описана як виготовлена з заліза, на лицьовому боку у центрі розміщений герб держави (тризуб), та мається напис «За Визволення Батьківщини», на зворотному боці вказаний день проголошення 4-го Універсалу — 9/22 січня 1918 року. Медаль була повинна носитися на жовто-блакитній стрічці на грудях з лівого боку на першему місці серед інших нагород[5].

Відсутні свідчення щодо реалізації на практиці[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Рудиченко А. И., Тинченко Я. Ю. Награды и знаки национальных армий и правительств. Украина. Белоруссия. Литва. Учредительные документы. Изготовление. Практика награждений. Типы и разновидности. — Киев : Логос, 2011. — 438 с. — 750 прим. — ISBN 978-966-171-365-8. (рос.)
  • Тинченко Я. Ю. Символи нескореної держави : Нагороди уряду Української Народної Республіки. — К. : Темпора, 2016. — 212 с. — (Militaria Ukrainica). — 2000 екз. — ISBN 978-617-569-227-1.