Пробій (футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Пробій»
Повна назва ФК «Пробій» Городенка
Коротка назва «Пробій»
Засновано 1924
Населений пункт Городенка, Україна Україна
Стадіон «Колос»
Вміщує 2500
Ліга Чемпіонат Івано-Франківської області
2018/19 3-тє (першість другої ліги)
Домашня
Виїзна

«Проб́ій» — аматорський футбольний клуб із міста Городенка Івано-Франківської області. Виступав у чемпіонаті ААФУ 1994/95, 2000 і 2002 року.

Чемпіон Івано-Франківської області 1998/99 і 2001 року. Володар кубка Івано-Франківської області 1996 року.

Історія[ред. | ред. код]

Городенківський «Пробій» є одним з найстаріших футбольних клубів на Івано-Франківщині. Датою створення команди є далекий 1924 рік. За часів СРСР команда носила різні назви, а це зокрема: «Цукровик», «Колос» та «Дністер». Однак під жодною з цих «вивісок» городенківцям не вдалось потрапити до числа призерів елітного обласного чемпіонату.

Зі здобуттям Україною незалежності команда повертає свою історичну назву «Пробій», і вже з середини 1990-х років в Городенці формується самобутній боєздатний колектив, який на той час стає одним із провідних в області. В сезоні 1993—1994 рр. «Пробій» вперше здобуває срібні нагороди, поступившись чемпіонством долинському «Нафтовику». З сріблом чемпіонату команда з Городенки завойовує право представляти Івано-Франківську область в першості України серед КФК. Команда змагається в другій зоні і посідає високе третє місце.

В 1995-му році «Пробій» успішно виступає в кубку області і виходить у фінал, де поступається коломийському «Покуттю» з рахунком 2:5. Через рік «Пробій» знову грає в фіналі і цього разу вже бере реванш в коломиян, перемігши їх в додатковий час з рахунком 2:1. В сезоні-1998/99 городенківці вперше стають чемпіонами області, а 2001 року повторюють цей успіх. У 2000 і 2002 роках «Пробій» також бере участь у чемпіонаті України серед аматорів.

Після серії успішних виступів приходить спад, і з 2005 по 2010 роки команда балансує між 10 і 12 місцями вищого дивізіону. Чемпіонат області 2010 року «Пробій» завершує на високому 4-му місці.

«Пробій» зразка 2012 року — це вже зовсім інша команда. Перед початком чемпіонату до районного центру повним складом перейшов інший колектив Городенківщини — «Яспіль» з Ясенева Пільного на чолі з президентом Степаном Чижевським і головним тренером Ігорем Мельничуком. В минулому році яспільці грали на калуському стадіоні «Хімік» у фіналі Кубка області проти «Карпат» з Коломиї, в якому поступилась — 1:3. Кістяк «Пробою» складають досвідчені Синчишен Андрій, Буртник Роман, Шпільчак Сергій і Паращій Геннадій, є також в складі городенківців і легіонер з Камеруну — Роже Тібо Муамгюе Муамгюе.

Відомі гравці[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]