Підземне сховище Конвей (Williams)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підземне сховище Конвей (Williams). Карта розташування: США
Конвей
Конвей
Підземне сховище Williams у Конвеї

Підземне сховище Конвей (Williams) – призначений для зберігання зріджених вуглеводневих газів (ЗВГ) комплекс каверн у штаті Канзас, оператором якого станом на другу половину 2010-х років є компанія Williams.

Розробка басейнів Перміан (Техас) та Анадарко (Оклахома) призвела до появи центру фракціонування в канзаському Конвеї, де були відповідні умови для організації зберігання ЗВГ у підземних соляних кавернах.[1] В подальшому сюди ж почали надходити для розділення зріджені гази з Колорадо, Вайомінгу, Монтани та Північної Дакоти.

Каверни створюють шляхом розмивання соляних відкладень формації Веллінгтон (пермський період), котрі мають товщину до 150 метрів та залягають на глибинах від 180 до 300 метрів.[2] Станом на другу половину 2010-х років комплекс сховищ у Конвеї складався із трьох майданчиків:  Конвей-Іст із 70 активними кавернами, Конвей-Вест з 52 кавернами та розташований за два десятки кілометрів на захід від останнього Мітчелл, який має 30 активних каверн та з'єднаний з Конвей-Вест трубопроводами для перекачування пропану, етан-пропанової суміші та розсолу. Загальний об'єм зберігання цих об'єктів становить 21 млн барелів.

Головними напрямками видачі продуктів зі сховища є Середній Захід (сюди ЗВГ доправляються трубопроводами Конвей-Норз та Ethane-Propane Mix) та регіон Мексиканської затоки. В останньому випадку фракціоновані ЗВГ можуть як споживатись розвиненою нафтохімічною промисловістю, так і спрямовуватись на експорт. 

Окрім трубопровідного транспорту гази зі сховища відправляються залізницею, для чого існують два термінали на майданчику Конвей-Іст (здатний одночасно обслуговувати 30 цистерн) та в Хатчинсоні (5 ліній для одночасного обслуговування 150 цистерн).[3]

Можливо також відзначити, що за чотири десятки кілометрів на захід від Конвея розташовано інший належний до канзаського ЗВГ-хабу гігантський комплекс підземного зберігання у Буштоні. А поблизу від Ковнвея діє сховище National Cooperative Refinery Association (NCRA), котре, втім, орієнтоване на обслуговування власних потреб цієї компанії та багаторазово поступається за потужністю об'єктам  Williams.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Movin’ Down the Line – Conway Propane to Janesville, WI on MAPL | RBN Energy. rbnenergy.com. Процитовано 9 січня 2020.
  2. Central Kansas and the Arkansas River Valley Surface Water, Wetlands, and Petroleum Industries (PDF).
  3. Ethane Storage and Distribution Hub in the United States (PDF).