Пілерс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фрагмент конструкції венеціанської галери «Бучінторо». Уздовж осі у трюмі встановлений ряд пілерсів

Пі́лерс (англ. pillars, множина від pillar — «стовп, підпора») — вертикальний стояк, що підтримує бімс, а з ним і палубу судна[1][2], беручи на себе її вагу, а також вагу палубного вантажу та обладнання. Належить до елементів набору корпусу[3] надводного судна.

При багатопалубному компонуванні конструкції судна пілерси зазвичай встановлюються один під одним під кожною палубою і в трюмі, так, щоб утворювалась єдина пряма лінія, уздовж якої вага вантажу передається з палуб на перекриття днища. У суднобудуванні пілерси можуть бути як стаціонарними, так і відкидними.

На гарматній палубі галеона «Ваза» (1628), ліворуч видно пілерси, що підтримують бімси верхньої палуби.

Кінці пілерсів з'єднуються з балками суднового набору за допомогою книць, до бімсів кріпляться за допомогою наголовників, а до самої палуби — спеціальними башмаками.

Пілерси можуть мати круглу чи будь-яку іншу форму поперечного перерізу, проте оптимальним вибором їх профілю вважається товстостінна труба. Нерідко в суднобудуванні використовуються також зварні пілерси, що складаються з декількох профілів (швелера, кутника, листа тощо)[4][5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ДСТУ 2337-94 Елементи металевого корпусу надводних кораблів і суден конструктивні Терміни та визначення
  2. Пілерс [Архівовано 31 жовтня 2019 у Wayback Machine.] // «Словопедія»
  3. Набір — каркас з металевих балок та ребер, що надає конструкціям корпусу задану форму і разом з обшивкою та настилом забезпечує необхідну жорсткість та міцність корпусу (ДСТУ 2337-94).
  4. Пиллерс // Морской энциклопедический справочник / Под ред. Н. Н. Исанина. — Л. : Судостроение, 1987. — Т. 2. — С. 78.
  5. Самойлов К. И. Пиллерс // Морской словарь. — Л., 1941. — Т. 2. — С. 93-94.

Джерела[ред. | ред. код]