Росен Желязков

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Росен Желязков
болг. Росен Димитров Желязков
Народився 5 квітня 1968(1968-04-05)[1] (56 років)
Софія, Болгарія
Країна  Болгарія
Діяльність політик
Alma mater Софійський університет Святого Климента Охридського
Знання мов болгарська
Посада депутат Народних зборів Болгарії[d][1], депутат Народних зборів Болгарії[d][1], депутат Народних зборів Болгарії[d][1], голова Народних зборів Болгаріїd і депутат Народних зборів Болгарії[d]

Росен Желязков (болг. Росен Желязков; нар. 5 квітня 1968) — болгарський політик та державний діяч, діючий спікер Національних зборів Болгарії[2][3].

Кар'єра[ред. | ред. код]

Розпочав кар’єру як юридичний консультант у районі Средець міста Софія. Послідовно займав посади старшого юридичного консультанта, секретаря та заступника мера. З 1995 року спеціалізувався як юрист у цивільних та господарських справах[4][5].

З 1998 по 1999 рік працював заступником міського голови у сфері «Закон та контроль» у Лозенецькому районі муніципалітету Софії[6].

2003 – 2009 – Секретар міської ради Софії[7].

Пізніше, з 2009 по 2013 роки займав посаду Генерального секретаря Ради міністрів.

Був прем’єр-міністром з питань державного управління та електронного урядування у 2014-2016 роках[8][9].

З 30 вересня 2016 року рішення Ради міністрів призначений головою Державного агентства з питань електронного урядування[10].

20 вересня 2018 року Національні збори Болгарії обрали Росена Желязкова міністром транспорту, інформаційних технологій та зв’язку[11][12].

Був членом парламенту Болгарії від партії ГЄРБ у 45, 46, 47, 48 та 49-х скликаннях Народних зборів поспіль.

19 квітня 2023 року за угодою між ГЄРБ та другою, за кількістю мандатів, фракцією в Народних зборахПродовжуємо зміни(ПП)-Демократична Болгарія (ДБ), Росен Желязков був обраний головою парламенту[13]. «За» – було 136 голосів[14].

Взаємини з Україною[ред. | ред. код]

6 лютого 2024 року з офіційним візитом в умовах посиленої безпеки відвідав Україну. Разом з ним прибула болгарська парламентська делегація в складі голови делегації Народних зборів у Парламентській асамблеї НАТО Даніель Мітов (ГЄРБ), голова болгарської делегації в Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі Станіслава Анастасова (ДПС) та голова Групи дружби з Україною Івайло Мірчева (ПП-ДБ)[15].

Під час візиту Росен Желязков виступив з промовою у Верховній Раді України. Він підтвердив непохитну підтримку з боку Болгарії незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод. З початку війни Болгарія надала підтримку Україні в політичній, фінансовій, військовій та гуманітарній сферах. Спікер Народних зборів наголосив на ролі Європи та Болгарії як джерела допомоги для Києва. «Допомога Болгарії Україні ухвалена на найвищому рівні сімома рішеннями Національних зборів. Вони передбачають безоплатне надання українській стороні бронетранспортної техніки, зенітно-ракетних комплексів та боєприпасів до автоматичної стрілецької зброї, участь військовослужбовців Збройних сил Республіки Болгарія у Місії військової допомоги ЄС Україні та навчанні українських військових фельдшерів у Болгарії. Сьогодні Україна платить болісно високу ціну людськими життями за захист цінностей свободи та демократії. Ми добре усвідомлюємо, що напад на українців загрожує долі всього демократичного і вільного світу. Загрозлива доля кожного українця загрожує долі кожного з нас»[16].

Росен Желязков щодо планів агресора: «Болгарія не визнає незаконної анексії Криму і буде підтримувати це невизнання. Болгарія засуджує безпрецедентні дії росії у Чорному морі й мілітаризацію Кримського півострова. Забезпечення безпеки та стабільності в Чорному морі абсолютно необхідне для спільної євроатлантичної безпеки»[17].

З виступу Росена Желязкова щодо російських псевдо-виборів на окупованих територіях: «Ми категорично засуджуємо намір росії провести нелегітимні президентські вибори в 2024 році у незаконно анексованому Криму та на тимчасово окупованих територіях України»[18].

Желязков привітав Україну з рішенням Європейської Ради розпочати переговори про вступ до ЄС. Болгарія повністю підтримує геополітичний вибір України вступити до ЄС[19].

Болгарія планує допомогти Україні в справі відновлення критичної інфраструктури, енергетики, розвитку освіти[20].

Під час свого виступу у Верховній Раді України голова Народних Зборів Росен Желязков процитував слова загиблого українського воїна та поета Максима Кривцова «Я поверну собі своє життя…»[21].

Виступ болгарського спікера у Верховній Раді супроводжувався оваціями.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Strazha.bg
  2. Кой е Росен Желязков?
  3. Росен Желязков. Председател на 49-ото Народно събрание
  4. Кой е Росен Желязков?
  5. Росен Желязков: Запален по моторите и рок музиката: Кой е новият председател на Народното събрание?
  6. Кой е Росен Желязков?
  7. Кой е Росен Желязков, договорен за шеф на парламента?
  8. Росен Желязков. Председател на 49-ото Народно събрание
  9. Кой е Росен Желязков, когото ГЕРБ издигат за шеф на НС
  10. Кой е Росен Желязков? Един от най-приближените на Борисов става транспортен министър
  11. Кой е Росен Желязков?
  12. Росен Желязков: Запален по моторите и рок музиката: Кой е новият председател на Народното събрание?
  13. Росен Желязков. Председател на 49-ото Народно събрание
  14. UPDATED New Bulgarian Parliament Elects Its Leader
  15. Росен Желязков в Киев: Искаме Украйна в ЕС
  16. Росен Желязков в Украйна: Подкрепата ни за Киев ще продължи (СНИМКИ)
  17. Виступ Голови Народних Зборів Республіки Болгарія Росена Желязкова у Верховній Раді України (6 лютого 2024 року)
  18. Виступ Голови Народних Зборів Республіки Болгарія Росена Желязкова у Верховній Раді України (6 лютого 2024 року)
  19. Росен Желязков в Украйна: Подкрепата ни за Киев ще продължи (СНИМКИ)
  20. Болгарія готова брати участь у відновленні України - спікер парламенту
  21. Спікер парламенту Болгарії у виступі в Раді згадав загиблого Максима Кривцова: Його ім’я стало символом для нас

Посилання[ред. | ред. код]