Самусь Геннадій Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Самусь Геннадій Васильович
 Сержант
Загальна інформація
Народження 25 липня 1993(1993-07-25)
Краснопілля
Смерть 2 лютого 2016(2016-02-02) (22 роки)
Спірне
Псевдо «Амур»
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Зенітні ракетні війська
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Нагрудний знак «За оборону Донецького аеропорту»
Нагрудний знак «За оборону Донецького аеропорту»

Генна́дій Васи́льович Самусь (25 липня 1993(19930725) — 2 лютого 2016) — сержант Збройних сил України, учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1993 року в селі Краснопілля Коропського району (Чернігівська область). Навчався у Краснопільській ЗОШ, закінчив Конотопське ПТУ, здобув професію газоелектрозварювальника та автослюсаря; займався боксом. Рано лишився сиротою, після смерті батьків проживав з сестрою Оленою 2013 року проходив строкову службу у Василькові, в/ч А2860. По закінченні строкової служби уклав контракт, продовжив службу у Броварах; згодом написав рапорт про направлення в зону бойових дій. Сержант зенітно-ракетного дивізіону, 96-та зенітна ракетна бригада; головний сержант батареї.

Пройшов 2 ротації на позиції «Зеніт» біля Донецького аеропорту (лютий-квітень та липень-вересень 2015) — у складі зведеного загону ВПС «Дика качка». В часі служби отримав звання молодшого сержанта, відзначений армійськими і військовими відзнаками. У березні 2015 року зазнав кульового поранення в ліву руку, після лікування повернувся до частини.

2 лютого 2016-го пополудні під час патрулювання території поблизу селища Спірне Артемівського району військовики підірвалися на «розтяжці». Геннадій загинув від чисельних уламкових поранень, ще 4 поранених доставлені до шпиталю у Сватове. Тоді ж загинув солдат Леонід Козороз.

Похований в селі Краснопілля Коропського району.

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

За особисту мужність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові, зразкове виконання військового обов'язку відзначений — нагороджений

  • орденом «За мужність» ІІІ ступеня (8.4.2016, посмертно)[1]
  • нагрудний знак «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно)
  • 12 травня 2016 року в селі Краснопілля біля Будинку культури відкрито та освячено меморіальну дошку в пам'ять Геннадія Самуся.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України від 8 квітня року № 132/2016 «Про відзначення державними нагородами України»

Джерела[ред. | ред. код]