Своя людина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Своя людина
The Insider
Жанр Трилер, драма;
реальні події
Режисер Майкл Манн
Продюсер Pieter Jan Brugge
Майкл Манн
Сценарист Ерік Рот
Майкл Манн
На основі статті Марі Бреннер
«Людина, яка знала занадто багато»
У головних
ролях
Аль Пачіно
Расселл Кроу
Крістофер Пламмер
Даян Венора
Філіпп Бейкер Голл
Ліндсі Краус
Дебі Мейзар
Джина Гершон
Майкл Гембон
Ріп Торн
Оператор Dante Spinottid
Композитор Pieter Bourked і Ліза Джеррард
Кінокомпанія Buena Vista Pictures
Дистриб'ютор InterCom і Netflix
Тривалість 157 хв.
Мова англійська, арабська[1], японська[1] і перська[1]
Країна CIF
Рік 1999
Кошторис $68 млн
Касові збори 60 289 912 $
IMDb ID 0140352

Сво́я люди́на (англ. The Insider) — фільм 1999 року, в якому розповідається історія, що раніше висвітлювалася телепрограмою «60 хвилин» про працівника тютюнової компанії, котрий вирішив розповісти світові правду про загрозливу дію нікотину та видати таємницю цих компаній, котрі додавали до власних цигарок спеціальні речовини, котрі викликали швидке звикання до нікотину. Фільм знятий на основі подій, що мали місце у США.

Створення фільму[ред. | ред. код]

Майкл Манн знав усі подробиці подій (оскільки був добре знайомий з Берґманом), хоча й стверджував, що намагався дотримуватися не букви, а духу цієї історії. Захопливо розповідаючи про таємні механізми великого бізнесу, режисер водночас переконливо розкрив тему особистої відповідальності та вибору людини. Зрештою і Вайгенд, і Берґман були задоволені тим, що побачили на екрані. Фільм став помітною подією кіносезону 1999 р. та висувався на премію Кіноакадемії у 7 номінаціях. Аль Пачіно, котрий зіграв Берґмана після річної перерви у роботі, продемонстрував свої найкращі акторські якості. Однак справжнім сюрпризом виявилась гра Кроу. Манн несподівано запросив на роль 50-річного Вайгенда 32-річного новозеландця, який був змушений швидко набирати вагу і вчитися ходити як літній чоловік. Зовнішню неподібність на героя скандалу актор намагався компенсувати детальним дослідженням його характеру, особисто спілкувався з цією людиною, вивчаючи нюанси поведінки, жести, інтонації науковця. Кроу зміг вразити усіх автентичністю та інтенсивністю екранного існування свого персонажа, отримавши приз Асоціації радіо- і телекритиків США та номінації на «Золотий глобус» і «Оскар».

Сюжет[ред. | ред. код]

В основу сюжету картини покладено гучний скандал, який стався у США у 1995 р. навколо відомої програми новин «60 хвилин». Джеффрі Вайгенд[en], науковий співробітник могутньої тютюнової корпорації, мав розповісти в інтерв'ю про шкідливий вплив її продукції. Проте, попри зусилля продюсера Ловелла Берґмана, шоу було зняте з ефіру.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Камео[ред. | ред. код]

  • Джек Палладіно — приватний детектив, адвокат із Сан-Франциско
  • Майкл Мур — американський адвокат, політик, генеральний прокурор штату Міссісіпі (1988—2004)

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]