Середньомозкове ядро трійчастого нерва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Середньомозкове ядро трійчастого нерва

Середньомозкове ядро тірйчастого нерва (лат. nucleus mesencephalicus nervi trigemini) – одне з чутливих ядер трійчастого нерва. Воно розташоване в середньому мозку і складається з первинних чутливих нейронів. Слід зазначити, що це єдині первинні нейрони в ЦНС. За своїм типом – це псевдоуніполярні нейрони, такі ж, як і у трійчастому нерві, тому вважають, що це ядро є частиною трійчастого вузла, яке у своєму розвитку залишається у ЦНС. Ще одна особливість мезенцефального ядра – наявність у його складі електричних синапсів. Ядро сприймає пропріоцептивні подразнення від м'язів. Аксони нейронів прямують в ЦНС, а також до моторного ядра трійчастого нерва; дендрити прямують транзитом через трійчастий вузол і досягають пропріорецепторів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Головацький А. С., Черкасов В. Г., Сапін М. Р., Парахін А. І. Анатомія людини у трьох томах. — Вінниця : Нова Книга, 2009. — Т. 3. — С. 16. — 4000 прим. прим. — ISBN 978-966-382-181-8.
  • Norman F. Carpa, Dean Dessem (January 1992). Central Connections of Trigeminal Primary Afferent Neurons: Topographical and Functional Considerations (PDF). CROBM. Процитовано 15 січня 2014. {{cite book}}: Cite має пустий невідомий параметр: |8= (довідка)[недоступне посилання]