Скарби Матекумбе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скарби Матекумбе
Treasure of Matecumbe
Жанр пригоди
вестерн
Режисер Вінсент МакЕвіті
Продюсер Білл Андерсон
Рон Міллер
Сценарист Дон Тейт
Роберт Льюїс Тейлор
У головних
ролях
Johnny Dorand, Роберт Фоксворт, Joan Hackettd, Пітер Устінов, Vic Morrowd, Джейн Ваєтт, Robert DoQuid, Don Knightd, Mills Watsond, Dub Taylord, Валентін Де Варґасd, Dick Van Pattend і George Lindseyd
Оператор Френк В. Філліпс
Композитор Бадді Бейкер
Шейн Татум
Монтаж Коттон Ворбертон
Художник Роберт Клетворті
Джон Б. Менсбрідж
Шелбі Андерсон
Френк Р. МакКелві
Кінокомпанія Walt Disney Productions
Дистриб'ютор Walt Disney Studios Motion Pictures і Disney+
Тривалість 117 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1976
IMDb ID 75347
movies.disney.com/treasure-of-matecumbe

Скарби Матекумбе (англ. Treasure of Matecumbe) — американський пригодницький фільм 1976 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

У післягромадянській війні Кентуккі колишній раб Бен (Роберт ДоКуї) прибуває до Грассі, що розкладається плантації, де молодий Дейві Берні (Джонні Доран), його тітки Еффі (Джейн Уайатт) і Лу (Вірджинія Вінсент), і молодий колишній -раб Тад (Біллі Атмор) у прямому ефірі. Бен виявляє, що батько Дейві сховав карту скарбів у книзі в будинку. Тієї ночі північний капітан килима Спенглер (Вік Морроу) та його люди атакують плантацію, але Еффі допомагає хлопцям врятуватися. Бен вириває карту з книги і передає її хлопцям, перш ніж Спенглер застрелить і вб'є.

Книжка для хлопців, дешевий проїзд на пароплаві прямував вниз по річці Міссісіпі до Нового Орлеана. Вони знаходять безтурботну Лоріетт Пекстон (Джоан Хакет), "втікаючу наречену". Вона обманює азартного гравця (Діка Ван Паттена) з 400 доларів та кільця. Одного вечора злодій викрадає гаманець Дейві (в якому є його гроші та карта). Коли Лоріетта намагається його зупинити, він штовхає її за борт. Хлопчики стрибають у річку і рятують її. Лорієтта обміняє своє кільце на мула та візок, і тріо добирається до наступного міста. Лорієт перетворює хлопців як втікачів, але вони тікають. Шпенглер чує про перерву в'язниці і повертається на слід хлопців.

Деві і Тад зустрічаються з продавцем зміїної олії доктором Юінг Снодграсс (Петро Устінов) та приєднуйтесь до його шоу. У сусідньому місті Лорієт бачить шоу. Шпенглер та його люди також бачать хлопців на сцені, а Дейві тікає. Як тільки Шпенглер збирається штовхнути Дейві через скелю, Лорієт втручається і відганяє його пістолетом. Лорієт та доктор Снодграсс тепер усвідомлює, що розповідь хлопців про карту скарбів відповідає дійсності. На основі опису карти Дейві Снодграсс вишиває грубу копію карти на носовій хустці.

Дейві пропонує шукати його дядька Джима (Роберт Фоксворт), будинок якого знаходиться по річці. Використовуючи човен Снодграсса, вони прибувають додому до Джима саме тоді, коли його збирається лінчувати Ку-клукс-клан для підтримки Півночі. Тад рятує Джима, полюбляючи коктейлі Молотова у клані, що відганяє їх. Вони продовжують рух по річці і зупиняються на ніч з деякими річковими людьми. Танці Лоріетта виявляються занадто провокаційними для грубих чоловіків, і Джим рятує її від їхніх успіхів. При наступній посадці група потрапляє в засідку Шпенглера та його людей, які швидко їхали вперед, щоб наздогнати їх. Джим веде Шпенглера та його людей, тоді як Снодграсс, Дейві, Тад та Лорієтта викрадають пароплав (підриваючи човен Снодгреса, щоб запобігти переслідуванню).

У Новому Орлеані четвірка сідає на поїзд, який прямував до Флориди, але їх помічають люди Шпенглера. Дійшовши до острова Матекумбе, група наймає екскурсовода, щоб провести їх через болото. Провідник видає їх і везе до Шпанглера. Доктор. Снодграсс передає свою вишиту копію карти скарбів Шпенглеру, щоб врятувати життя Дейві. Шпенглер та його люди кидають групу на болоті та шукають скарб. Наступного дня Дейві та інші з подивом бачать, як дядько Джим прибув на човні під проводом свого друга-семінола Чарлі (Валентина де Варгаса). Група використовує човен Чарлі, щоб прямувати до острова та місця зі скарбами, хоча Чарлі каже, що воно розташоване на території небезпечного племені корінних американців "Кугар".

Снодграсс тепер виявляє, що він цілеспрямовано змінив вишивку карти скарбів, і Шпенглер шукає не в тому місці.

Група знаходить похований скарб, як тільки потрапляє ураган. Снодграсс виноситься у море гігантською хвилею. Інші натрапляють на могильник Кугар і знаходять притулок у могилі вождя. Після проходження урагану група знаходить і викопує скарб. Шпанглер та його люди помічають Дейві та його друзів і тікають. Деві і Тад ведуть Спанглера в могильник, як тільки приїжджає велика кількість пум. Шпенглер та його люди оскверняють кілька могил та споруд, переслідуючи Дейві та Тада. Зупинившись, побачивши скриню зі скарбами, Шпанглера та його людей схоплюють Пуми. Корінні американці, не зацікавлені в скрині, знімають лиходіїв, щоб їх убивали.

Дейві та його друзі беруть скарб і вирушають назад на пляж, де знаходять доктора. Снодграсс поранений, але живий. Джим і Лоріетта, кохані зараз, погоджуються переїхати до Грейсі разом з Дейві і Тадом, і Дейві запрошує доктора. Снодграсс приїхати жити з ними.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Роберт Фоксворт Джим Джим
Джоан Геккет Лоретта Пекстон Лоретта Пекстон
Пітер Устінов доктор Юінг Т. Снодграсс доктор Юінг Т. Снодграсс
Вік Морроу Спенглер Спенглер
Джонні Доран Дейві Дейві
Біллі «Поп» Етмор Тед Тед
Джейн Ваєтт тітка Еффі тітка Еффі
Вірджинія Вінсент тітка Лу тітка Лу
Роберт Дукуй Бен Бен
Дон Найт Скаггс Скаггс
Міллс Вотсон Кетрелл Кетрелл
Даб Тейлор шериф Форбс шериф Форбс
Валентин Де Варгас Чарлі Чарлі
Дік Ван Паттен гравець гравець
Джордж Ліндсі шериф шериф
Логан Ремсі Колі Колі
Джонатан Дейлі Пакстон Ферроу Пакстон Ферроу
Джон Майерс капітан Бумер капітан Бумер
Ворд Донован шериф Коффі шериф Коффі
Джеймс Бродхед наречений наречений
Джон Стедмен конвоїр конвоїр
Рекс Холман інформатор інформатор
Клінт Річі командир плоскодонки командир плоскодонки
Кен Ренард клієнт клієнт
Брайон Джеймс робітник робітник
Джон Хейес водій водій
Джон С. Флінн III людина Спенглера людина Спенглера
Луї Еліас людина Спенглера людина Спенглера
Річард Райт людина Спенглера людина Спенглера
Девід С. Касс ст. людина Спенглера людина Спенглера

Посилання[ред. | ред. код]