Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції України було створено у 2003 р. для забезпечення послідовної реалізації курсу України на євроатлантичну інтеграцію, а також для підготовки пропозицій щодо координації роботи органів виконавчої влади у цій сфері.

Створення центру

12 лютого, 2003 року, Президент України, Леонід Кучма своїм Указом затвердив Положення про Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції, який є консультативно-дорадчим органом при Президентові, і його персональний склад, повідомили в прес-службі глави держави.

Згідно з підписаним Указом, на главу центру Володимира Горбуліна покладаються обов'язки з координації діяльності національних координаторів співробітництва України з Організацією Північноатлантичного договору (НАТО) та контроль за виконанням покладених на них функцій. За словами самого Горбуліна, апарат новоствореного Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України за своєю структурою відповідатиме розділах Плану дій Україна-НАТО, прийнятого під час Празького саміту Альянсу в листопаді 2002 року. Кожне з підрозділів апарату очолюватиме небудь держсекретар, чи заступник з міністерств і відомств, які "працюють з НАТО".

12 лютого, 2003 р. в інтерв'ю журналістам Володимир Горбулін нагадав, що План дій Україна-НАТО містить п'ять розділів: "Політичні та економічні питання", "Питання безпеки і оборони та військові питання", "Захист і безпека інформації", "Правові питання "," Механізми імплементації ".

Керівник центру заявив наступне: "Підрозділ апарату з політичних питань буде очолювати Ігор Харченко, з економічних - я не знаю хто, з питань безпеки - заступник голови Ради національної безпеки і оборони України, з юридичних - держсекретар Мін'юсту, з питань засобів масової інформації - представник з Держкомітету телебачення і радіомовлення ", - додавши:" Це - дуже чітка вертикаль, яка дозволить бути в курсі того, що робить кожне міністерство ".

Ліквідування центру

Президент України В.Янукович у 2010 р. ліквідував Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції і звільнив В.Горбуліна з посади його голови. Більш детальніше про це йдеться в указі Президента України № 495/2010 від 2 квітня 2010

Посилання

http://korrespondent.net/ukraine/politics/64994-nacionalnyj-centr-po-voprosam-evroatlanticheskoj-integracii-nachinaet-rabotu

http://www.rbc.ua/rus/news/politics/v_yanukovich_likvidiroval_natsionalnyy_tsentr_po_voprosam_evroatlanticheskoy_integratsii_i_osvobodil_v_gorbulina_ot_dolzhnosti_ego_glavy_03042010