Сталевий Щур співає блюз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сталевий Щур співає блюз
англ. The Stainless Steel Rat Sings the Blues
Жанр наукова фантастика
Форма роман
Автор Гаррі Гаррісон
Мова англійська
Опубліковано 1994
Цикл Сталевий Щур
Попередній твір Сталевий Щур йде до армії
Наступний твір Щур з нержавіючої сталі

Сталевий Щур співає блюз (англ. The Stainless Steel Rat Sings the Blues) — фантастичний роман американського письменника-фантаста Гаррі Гаррісона, що входить у цикл творів про Джиммі ді Гріз на прізвисько Сталевий Щур. Третій твір циклу.

Сюжет[ред. | ред. код]

Під час спроби крадіжки викарбуваних п'ятисоттисячних монет Монетного двору галактичний шахрай Джим ді Гріз потрапляє в поліцейську пастку і під загрозою негайної страти змушений взятися за виконання складної місії для Галактичної Ліги. Керуючи загоном спецагентів, замаскованим під поп-групу, він вирушає на Лайокукаю — спеціальну планету-в'язницю. На неї здійснив аварійну посадку дослідний корабель, внаслідок чого був загублений таємничий артефакт, імовірно є першим знайденим слідом існування інопланетної цивілізації. Його Джиму і належить розшукати протягом 30 днів, бо для більшої слухняності йому зробили ін'єкцію отрути смертельної, що вб'є його через цей термін, якщо не ввести протиотруту.

Прийом критиків[ред. | ред. код]

В огляді на Publishers Weekly[en] зазначається, що завдяки запаморочливій темпу розвитку сюжету роман припаде до смаку як фанам наукової фантастики, так і пересічним читачам[1]. У Kirkus Reviews[en] рецензент підсумував після опису твори: «цей Чудовий сюжет, з справжнім гумором і добродушною сатирою, який однаково сподобається новачкам і запеклим любителям»[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fiction review.
  2. Рецензія на сайті Kirkus' Review. 1 лютого 1994 (англ.)(англ.

Посилання[ред. | ред. код]