Ефект Далета

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Далет-ефект
англ. The Daleth Effect
Жанр наукова фантастика
Форма роман
Автор Гаррі Гаррісон
Мова англійська
Опубліковано 1969-1970
Країна  США
Видавництво G. P. Putnam's Sonsd
Художник обкладинки Річард Паверс
Сайт iol.ie/~carrollm/hh/n11.htm(англ.)

«Ефект Далета» (англ. The Daleth Effect, також назва переводилося як «Далет-ефект») — науково-фантастичний роман американського письменника-фантаста Гаррі Гаррісона, вперше опублікований під назвою «In Our Hands The Stars» в журналі Analog Science Fiction, в трьох номерах з грудня 1969 по лютий 1970 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Ізраїльський вчений Арні Клейн відкрив новий тип енергії, використання якої дозволить розробити ефективний двигун, здатний відкрити людству дорогу в далекий космос. Він назвав її «далет-ефектом», однак біжить разом зі своїм секретом з Ізраїлю в Данію, щоб новою технологією не скористалися військові для своїх проектів. Завдяки данцям Клейн вижив у голокості, тому разом зі старим данським другом Ове Расмуссеном він вирішив розвивати мирну космічну програму саме в цій країні. Вони швидко досягають успіхів і незабаром Данія стає провідною космічною державою. Інші впливові держави, особливо Ізраїль, не можуть миритися з тим, що перспективна військова технологія монополізована мирною скандинавською країною, тому спецслужби відразу декількох країн починають полювання за Клейном і Расмуссеном в надії першими викрасти секрет далет-ефекту і отримати перевагу перед іншими державами.

Відгуки[ред. | ред. код]

Джеймс Бліш описав роман як «динамічна пригодницька історія […] така ж захоплююча і похмура, як у Джона Ле Карре… хоча ні, я боюся, настільки чудово написано»[1]. Стенлі Шмідт вніс роман у свій список «10 НФ книг для науковців»[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. англ. a driving action story… at once as exciting and as somber as John le Carre… though not, I am afraid, as well written, «Books», F&SF, грудень 1970, стор 24 (англ.)
  2. Інформація про твір «Далет-ефект» [Архівовано 25 жовтня 2016 у Wayback Machine.] на сайті «Лабораторія Фантастики»

Посилання[ред. | ред. код]