Суртсгедлір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Суртсгедлір
Розташування
Країна  Ісландія
Регіон Боргарбігд
Місцевість Hallmundarhraund
Карти розташування
Суртсгедлір. Карта розташування: Ісландія
Суртсгедлір

Мапа

CMNS: Суртсгедлір у Вікісховищі
Вхід у Суртсгедлір на лавовому полі Хадльмюндархрьойн

Суртсгедлір (ісл. Surtshellir) — лавова печера, розташована в західній частині Ісландії, приблизно за 60 км від міста Боргарнес. Досягаючи милі в довжину, є найдовшою з таких печер Ісландії. Перший докладний опис печери дав Еггерт Оулафссон під час подорожі цією місцевістю в 1750-х роках. Названо печеру на честь вогняного велетня Сурта, володаря Муспельгейма.

Печера має вулканічне походження, внутрішні стіни складено склистими шарами магми й базальту. Найбільша висота склепіння становить 10 м, ширина тунелів досягає 15 м. Підлога печери покрита листами льоду та фрагментами затверділої лави; багато натічних утворень. Висота склепіння змінюється вздовж печери, становлячи на її дальньому краю 2-4 м.

Вхід до печери, вигляд зсередини

У X столітті печера служила притулком для вигнанців і злочинців, які викрадали худобу у фермерів і пастухів. Доказами колишньої населеності є кістки спожитих овець і биків, виявлені в деяких тунелях. Один із тунелів мав двері, створені руками людини.

Печера довгий час була джерелом забобонів для ісландців, які населяли навколишні гори. Еггерта Оулафссона попереджали про привидів, що мешкали в печері. Казали, що в печері раніше мешкав сам Сурт.

Суртсгедлір розташована неподалік від іншої лавової печери, Стефаунсгедлір.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]