ТРЦ DREAM

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
DREAM
укр. Дрім
Адреса Оболонський проспект, 1Б
Оболонський проспект, 21Б
Відкрито 22 жовтня 2009; 14 років тому (2009-10-22)
жовтень 2011; 12 років тому (2011-10)
Девелопер Трест «Київміськбуд-1»[1]
Власник Гарік Корогодський[2]
Олександра Меламуда[2]
Комерційна площа 89 854 м2[a]
Кількість поверхів 3
Вартість будівництва 200-250 млн.[5]
Вебсайт dreamtown.kiev.ua


Dream — торгово-розважальний комплекс на Оболонському проспекті в Києві, він складається з двох будівель протяжністю 500 метрів кожна загальною площею 167 тис. м2[b], розділених Мінською площею на 500 метрів одна від одної. Технічні та складські площі займають 23 443 м2, ще 89854 м2 здається[6]. Загальна площа земельної ділянки близько 7 гектарів[6].

Опис[ред. | ред. код]

Комплекс складається з двох блоків. У проєкті було передбачено два багаторівневі наземні паркінги на 3 433 місць, проте було організовано лише паркувальні майданчики з півночі та півдня і вздовж Оболонського проспекту[6].

Вигляд на блок А з Мінської площі в 2013 році
Вигляд на блок А з Мінської площі в 2013 році

Відкриття першої черги — блоку А відбулося 22 жовтня 2009 року[4]. Він розташований між станціями метро «Оболонь» та «Мінська» і був збудований першим. Цей блок отримав назву Dream Town 1 і адресу просп. Оболонський, 16. Він складався з трьох поверхів. На перших двох рівнях були: продуктовий супермаркет, заклади сфери послуг (салони краси, хімчистка, відділення банку), магазини одягу, взуття та аксесуарів. На третьому рівні розташовувалися розважальні майданчики: ковзанка, ролеродром, керлінг, боулінг, поле для гольфу, дитячий розважальний центр, кінотеатр, фуд-корт, ресторани та кафе. По всіх рівнях блоку розташовувалися невеликі бари та паби[6]. Пізніше адреса першої частини змінилася на просп. Оболонський, 1Б, а з 22 вересня 2022 року назву блоку було змінено на Dream yellow[2]. На першому та другому поверхах DREAM yellow розташовані магазини модного та повсякденного одягу та взуття Inditex та LPP і магазини спортивних брендів, квартал ювелірних виробів, крамниці мобільних аксесуарів та магазини побутової техніки Moyo і електроніки Цитрус, продуктовий супермаркет Сільпо. На третьому поверсі розташовані розважальний комплекс Happy Kid's Park та ковзанка, кінотеатр, кафе та ресторани, книжкові магазини, салони краси, тату та пірсингу. Інтер'єр атріумів присвячений Парижу, Греції, Голівуду, Китаю та Бразилії[7].

Відкриття другої черги — блоку Б відбулося у 2011 році[4]. Він розташований між станціями метро «Мінська» та «Героїв Дніпра» і був збудований другим. Цей блок отримав назву Dream Town 2 і адресу просп. Оболонський, 21Б, а з 22 вересня 2022 року назву блоку було змінено на Dream berry. На першому поверсі DREAM berry розташовані магазини електроніки і побутової техніки Фокстрот та Comfy, магазини товарів для облаштування дому, меблів та посуду Jysk, Галереї Деко та English Home, магазин зоотоварів та супермаркет Сільпо. На другому поверсі розташований дитячий розважальний комплекс Fly Park, крамниці дитячого одягу, взуття, іграшок, подарунків, канцтоварів, візків та магазин молодіжного одягу та взуття Sinsay. На третьому поверсі знаходиться Sport Life, Школа Шахів, студія Серебрянських, танцювальні студії DIVAS place та All STARS Dance Сentre, Скеледром ПІК та взуття, одягу в спортивному та casual стилі, тренажери, велосипеди та інше споряддя для спорту та активного відпочинку Puma, Athletics та Intersport.

Історія[ред. | ред. код]

Передісторія[ред. | ред. код]

Після відкриття «Оболонсько-Червоноармійської лінії метро широка зелена зона центром проспекту Олександра Корнійчука понад два десятиліття нагадувала пустир. Її не спробували оформити ні під зелену зону, ні під бульвар: перегінні тунелі між станціями метро там займають лише незначну частину ширини площі між проїжджими частинами проспекту та залягають на достатній глибині, щоб облаштувати землі[8].

Перш ніж розпочалося будівництво торгового комплексу тунелі метро були додатково укріплені силами «Київметробуду»[8].

Будівництво[ред. | ред. код]

За словами Валентина Ісака, будівництво ТРЦ Dream Town було розпочато ним у 2006 році. Інвесторами проєкту виступили Олександр Меламуд і Гарік Корогодський. На початку 2009 року вони домовилися з російським Альфа-Банком про надання нового кредиту, оскільки не зможуть виконати свої зобов'язання щодо фінансування проєкту, поки їх активи перебувають під заставою в Ощадбанку, і попросили Ісака надати власну нерухомість на 51 млн дол., як забезпечення кредиту в Ощадбанку. При цьому вони пообіцяли, що свої активи заведуть у Альфа-Банк, отримавши там додатковий фінансовий ресурс. І таким чином разом, в загальних інтересах будівництво буде завершено. Ісак заявляє що погодився і підписав поруку своїми активами на 51 млн доларів США в частині виконання цієї кредитної лінії в Ощадбанку[9].

Під час будівництва сторони звинувачували одна одну в невиконанні зобов'язань, йшли суди за право власності[1].

Перегінні тунелі між станціями побудовані впритул один одному, тому фундамент ТРЦ над тунелями споруджений у вигляді літери «П», а самі несучі панелі зведені за 6 метрів від тунелів метро[8]. Укріплення основи будівлі обійшлося забудовникам у $10 мільйонів[10].

Першу чергу було введено в експлуатацію 2009 року[c], відкриття першої частини відбулося 22 жовтня[4]. Тоді ж компанія «Віта Верітас» повідомила про плани будівництва другої черги — блоку на 80 тисяч квадратних метрів з аквапарком площею у 24 тисячі квадратних метрів. Того ж року Київська адміністрація видала відповідне розпорядження «Про капітальний ремонт Оболонського проспекту», призначивши головним проектувальником та інвестором компанію «Віта Верітас», яка і є головним інвестором «Міста мрії». Таким чином, «капітальний ремонт» проспекту вилився у грандіозний аквапарк на чотири тисячі відвідувачів. Його розмістили на третьому поверсі другої частини, ваги конструкції додає два поверхи магазинів із товарами для дітей та дому[11]. Другу чергу було введено в експлуатацію в липні 2011 року[4].

За словами Гаріка Корогодського, будівництво обійшлося в 200-250 мільйонів[5], з яких лише 30% власних коштів, інші взяті в кредит в Ощадбанку[10]. Київміськбуд виступив підрядником будівництва, а його власник, Валентин Ісак, якийсь час був партнером будівництва, і він був забудовником цього проєкту та контролював підрядника, та після того як він, як заявляє Корогодський, заднім числом підробив рішення судів про право на Блок Б Dream Town, було подано позов[5].

Реконцепція[ред. | ред. код]

У 2019 році розпочалася реконцепція бізнесу, в рамках якої відбувся ребрендинг до DREAM. Інвестиції в проект склали $12 млн. У ході реконцепції компанія почала кардинальну зміну другої частини ТРЦ, яка спочатку позиціонувалася як торговий майданчик товарів для дому та для дітей. У цій частині був невеликий потік покупців, оскільки на першому поверсі працювали в основному меблеві магазини, на другому — дитячі, а на третьому був аквапарк. Слово «Town» було вилучене, оскільки всі завжди його називали «Dream» та через погані асоціації з ти що «другий» завжди гірше, ніж «перший». Рішенням, як розділити частини, було пофарбувати фасади частин в різні кольори. Врешті прийшли жовтого й фіолетового. А частини ТРЦ перейменували в Dream yellow і Dream berry. Було повністю замінено верхнє освітлення і підсвічування першого поверху, додано елементи підсвічування на другий, з якими кольори добре видно в темну пору доби. Також було встановлено нові візуальні світлові вивіски на кожен вхід. Для того щоб досягти вирівнювання кількості відвідувачів обох частин було змінено склад орендарів другої частини. Замість маленького несистемного бізнесу прийшов великий ритейл категорії «середній мінус» і спортивні аутлети. На додачу відкрито багато шкіл і розваг для дітей, пов'язаних із фізичною активністю: дві танцювальні студії, шахова школа, творча школа, школа футболу, балетна студія. Новим якірним орендарем став польський продавець одягу й товарів для дому Sinsay. Бренди, які відповідають концепції «середній мінус» із першого Dream, були переміщені до другого. Після перенесення фудкорту в другу частину, у першому залишилися лише ресторани з посадкою і офіціантами, а також кав'ярні та заклади швидкого харчування McDonald's і «Пузата хата»[2].

Нотатки[ред. | ред. код]

  1. Станом на 2019 рік в оренду було здано 95000 м2 загальної площі обох частин[3]. Станом на 2011 рік орендна площа блоку А складала 40000 м2[4].
  2. В 2019 році також повідомлялося про 162000 м2 загальної площі[3]. Окрема площа кожної будівлі складає 80000 м2[4].
  3. Орендна ставка у Dream Town станом на 2010 рік складала $60–100 за м2 на місяць для магазинів одягу та $40–60 — для кафе та ресторанів[10].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Трест «Київміськбуд-1», який воює за «Dream town», контролює оточення Портнова та Льовочкіна. nashigroshi.org (укр.). 1 грудня 2014. Архів оригіналу за 9 грудня 2014. Процитовано 24 вересня 2023.
  2. а б в г Шаповал, Катерина (22 вересня 2021). До побачення, Dream Town. Торговий центр Гаріка Корогодського і Олександра Меламуда змінює назву. Як він буде називатися — Forbes.ua. forbes.ua (укр.). УЯВИ!. Архів оригіналу за 8 жовтня 2021. Процитовано 18 вересня 2023.
  3. а б Аквапарк у ТРЦ Dream Town зачиняється з огляду на реконструкцію ТРЦ. interfax.com.ua (укр.). Інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна". 19 березня 2019. Процитовано 18 вересня 2023.
  4. а б в г д е "Віта-Верітас" розглядає можливість створення гірськолижного комплексу між чергами ТРЦ Dream Town у Києві. interfax.com.ua (укр.). Інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна". 25 серпня 2011. Процитовано 18 вересня 2023.
  5. а б в Черніков, Андрій; Лямець, Сергій (21 листопада 2011). Гарік Корогодський: “Глобус” на Майдані був побудований під знесення наметів “Україна без Кучми”. epravda.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 22 листопада 2011. Процитовано 18 вересня 2023.
  6. а б в г Киев, пр. Оболонский, 16 («Вита Веритас»). 100realty.ua (рос.). Корпорація «Перша Ріелторська Група». Архів оригіналу за 1 серпня 2015. Процитовано 18 вересня 2023.
  7. Торговый центр «Dream Town», Киев. ua.igotoworld.com (рос.). Архів оригіналу за 14 серпня 2020. Процитовано 24 вересня 2023.
  8. а б в Асадчева, Тетяна (6 листопада 2022). Таємниці київської підземки: 40 років тому відкрили станції «Мінська» та Героїв Дніпра». vechirniy.kyiv.ua (укр.). Київінформ. Архів оригіналу за 6 листопада 2022. Процитовано 18 вересня 2023.
  9. Валентин Ісак: "Корогодський і Меламуд - гарні психологи, але погані партнери". rbc.ua (укр.). Юбіті Медіа. 2 липня 2014. Архів оригіналу за 31 липня 2020. Процитовано 18 вересня 2023.
  10. а б в Шаповал, Катерина (23 лютого 2010). Dream team. Интервью с владельцами одного из крупнейших торговых центров в Киеве [Dream team. Інтерв'ю з власниками одного з найбільших торгових центрів у Києві]. focus.ua (рос.). Фокус Медіа. Процитовано 18 вересня 2023.
  11. Комісарова Олександра; Корчемна, Марія; Кучеренко, Юлія (12 липня 2011). Стихія над головою. umoloda.kyiv.ua (укр.). Архів оригіналу за 6 серпня 2011. Процитовано 18 вересня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]