Тайфунник маскаренський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тайфунник маскаренський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Буревісникоподібні (Procellariiformes)
Родина: Буревісникові (Procellariidae)
Рід: Pseudobulweria
Вид: Тайфунник маскаренський
Pseudobulweria aterrima
(Bonaparte, 1857)
Синоніми
Pterodroma aterrima
Посилання
Вікісховище: Pseudobulweria aterrima
Віківиди: Pseudobulweria aterrima
ITIS: 562519
МСОП: 22697896
NCBI: 52128

Тайфунник маскаренський[2] (Pseudobulweria aterrima) — морський птах середнього розміру з родини буревісників (Procellariidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік острова Реюньйон. Цей вид був відомий із чотирьох екземплярів, знайдених у дев'ятнадцятому столітті. Двох птахів було знайдено мертвими в 1970-х роках, а з 1964 року ведуться рідкісні спостереження за птахами у водах південніше Реюньйону. Відтоді на Реюньйоні було виявлено п'ять місць гніздування з популяцією 9-10 гніздових пар. Відомо, що він розмножується в дуже невеликих кількостях у Гранд-Бассені — важливому орнітологічному районі Ле Дімітіль у горах Реюньйону. Активну гніздову колонію вперше виявили в листопаді 2016 року. Він також відомий із субфосильних останків з острова Родригес.

Опис[ред. | ред. код]

Маскаренський буревісник досягає 36 сантиметрів завдовжки. Оперення переважно темно-шоколадно-коричневе. Підборіддя і горло світліші. Нижня сторона первинних і вторинних срібляста. Дзьоб чорний. Ноги тілесного кольору, ступні чорні. У центрі перетинчастих ніг можна побачити пляму тілесного кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Про життя маскаренського буревісника відомо небагато. Усі гніздові порожнини були виявлені на скелях у вересовій рослинності. Сезон розмноження починається приблизно в грудні, а молодняк стає на крило з лютого по березень.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2018). Pseudobulweria aterrima: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 6 грудня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]

  • BirdLife International Species Factsheet
  • Shirihai, H.; Pym, T.; Roman, M.S.; Bretagnolle, V. (2014). The critically endangered Mascarene Petrel Pseudobulweria aterrima: identification and behaviour at sea, historical discovery of breeding sites, and breeding ecology on Reunion, Indian Ocean. Bulletin of the British Ornithologists' Club. 134 (3): 194—223.