Танагра-короткодзьоб перуанська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Танагра-короткодзьоб перуанська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Саякові (Thraupidae)
Рід: Cnemathraupis
Вид: Танагра-короткодзьоб перуанська
Cnemathraupis aureodorsalis
Blake & Hocking, 1974
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Buthraupis aureodorsalis
Bangsia aureodorsalis
Посилання
Вікісховище: Cnemathraupis aureodorsalis
Віківиди: Cnemathraupis aureodorsalis
МСОП: 22722611

Тана́гра-короткодзьо́б перуанська[2] (Cnemathraupis aureodorsalis) — вид горобцеподібних птахів родини саякових (Thraupidae)[3]. Ендемік Перу.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 22,5 см. голова, груди і спина чорні, тім'я і потилиця темно-сині. Решта нижньої частини тіла золотисто-жовта, поцяткована каштановими плямками, гузка каштанова. Верхня частина тіла оранжево-жовта, крила і хвіст чорні. Третьорядні покривні пера крил сині. Дзьоб товстий, чорний.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Перуанські танагри-короткодзьоби мешкають на схилах Центрального хребта Перуанських Анд в регіонах Сан-Мартін, Ла-Лібетад і Уануко. Можливо, вони зустрічаються в інших місцях, однак в горах Кордильєра-де-Колан[en] вони не були знайдені. Перуанські танагри-короткодзьоби живуть у високогірних карликових лісів Escallonia і Clusia, на висоті від 3050 до 3500 м над рівнем моря. Вони віддають перевагу великим ділянкам лісу, оточеним високогірними луками. Зустрічаються парами або невеликими зграйками. Живляться плодами, ягодами і комахами, яких шукають в середньому ярусі лісу.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що перебуває під загрозою зникнення. За оцінками дослідників, популяція перуанських танагр-короткодзьобів становить від 370 до 3800 птахів. Їм загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Cnemathraupis aureodorsalis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 24 вересня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Tanagers and allies. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 24 вересня 2022.