Терашіма Шімей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заголовок цієї статті — японське ім'я. Воно складається з прізвища та особового імені, яке йде після нього: іменем цієї особи є Шімей, а прізвищем — Терашіма.
Терашіма Шімей
Народився 8 листопада 1892(1892-11-08)
Префектура Хіоґо, Японія
Помер 13 січня 1975(1975-01-13) (82 роки)
Діяльність художник
Вчителі Kiyokata Kaburakid
Нагороди

Терашіма Шімей (寺島紫明, 8 листопада 1892 — 13 січня 1975) — японський художник, який творив у періоди Мейджі та Шьова.

Народився в містечку Акаші префектури Хьоґо у сім'ї торговця бавовнянами тканинами. Мав двох старших сестер. У дитинстві був хворобливим. Ім'я при народженні — Токушіґе.

Коли Терашіма виповнилося дев'ять років, він захопився читанням і почав малювати. У березні 1908-го року, після закінчення середньої школи, почав залучатися до сімейної справи і часто їздив до свого дядька по батьковій лінії, який був також продавцем бавовни в Осаці. Коли Терішама було 17 років, його батько помер і сімейний бізнес успадкувала одна з його старших сестер, Цута. У цей же час він приєднується до мистецького угруповування у рідному містечку і вчиться віршоскладанню у Вакаяма Бокусуї[en]. У 1911-му році Терашіма публікує кілька своїх танка під іменем Терашіма Тамадаре у журналі «Сосаку» (創作).

У віці 20-ти років переїхав у Токіо за сприяння художника Янаґіда Кенкічі (柳田健吉). Більшість його тогочасних односельців були учнями художньої школи і частково через це Терашіма почав малювати пейзажі. Янаґіда порадив йому стати справжнім художником і отримати відповідну освіту, після чого Терашіма йде вчитися до Кабураґі Кійоката[en].

Кілька разів виставляв свої роботи на Японській виставці образотворчого мистецтва[en] (日展, Ніттен), де отримував різноманітні відзнаки та нагороди. У 1936-му році Терашіма вирішив покинути Токіо і переїхав до своєї старшої сестри Цути у місто Нішіномія. У 1945-го в рамках трудової мобілізації працював на заводі компанії Kawanishi Aircraft Company в окупованому Інчхоні.

Восени 1974-го року Терашіма важко захворів і помер наступного року від крововиливу у мозок. Похований на території храму Міцудзо-ін (密蔵院) у рідному місті Акаші.