Термінал ЗПГ Аліага (Etki)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Термінал ЗПГ Аліага (Etki). Карта розташування: Туреччина
Аліага
Аліага
Місце розташування терміналу

Термінал ЗПГ Аліага (Etki) – інфраструктурний об’єкт для імпорту зрідженого природного газу (ЗПГ), розташований за чотири десятки кілометрів на північний захід від Ізміра.

Хоча Туреччина має змогу імпортувати природний газ трубопровідним транспортом одразу з кількох джерел (Ірану, Росії, Азербайджану), вона також розвиває інфраструктуру імпорту ЗПГ. Зокрема, компанія Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret (належить будівельним групам Kolin та Kalyon) створила термінал у Аліага, який став третім за часом спорудження та першим, для якого обрали варіант плавучого регазифікаційного терміналу, що потребує менше капітальних інвестицій та часу на створення (можливо відзначити, що в тому ж районі діє стаціонарний термінал Аліага, який належить компанії Egegaz).

Для обслуговування плавучої установки зі зберігання та регазифікації (FSRU) термінал має причал Т-подібної форми, який виступає від узбережжя на 415 метрів. Глибини біля причале дозволяють приймати ЗПГ-танкери класу Q-flex (217 тис м3).

Регазифікована продукція подається до турецької газотранспортної системи по перемичці довжиною 14 км та діаметром 900 мм (можливо відзначити, що Ізмір сполучений з іншими районами країни за допомогою трубопроводів Ізмір – Бурса та Ізмір – Кайсері).

Термінал почав роботу у грудні 2016 року з використанням плавучої установки GDF Suez Neptune, яка була здатна регазифікувати 21 млн м3 на добу та мала резервуари для зберігання ЗПГ загальним об’ємом 145 тис м3.

В 2019 році термінал почав використовувати більш потужну установку Turquoise P, яка має потужність з регазифікації у 28 млн м3 на добу та може зберігати 166,6 тис м3 ЗПГ.

З початку роботи та по листопад 2020-го (тобто за 4 роки) плавучий термінал у Аліага прийняв 127 партій ЗПГ, які надійшли від 20 заводів у дев’яти країнах, та подав до ГТС 11 млрд м3 регазифікованої продукції.[1][2][3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ETKI LIMAN ISLETMELERI DOGALGAZ ITHALAT VE TICARET A.S. | SIGTTO - The Society of International Gas Tanker and Terminal Operators. www.sigtto.org. Процитовано 15 січня 2022.
  2. E-Servis (c) 2018. ALIAGA-İZMİR. | Acd Construction (брит.). Процитовано 15 січня 2022.
  3. HABERLER | Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret AŞ. www.etkiliman.com.tr. Процитовано 15 січня 2022.
  4. FSRU | Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret AŞ. www.etkiliman.com.tr. Процитовано 15 січня 2022.