Технічна зона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лава запасних та технічна зона віденської «Аустрії» (2005 рік)

Технічна зона в футболі — це зона, яку мають право займати під час матчу головний тренер, представники тренерського штабу та запасні гравці.

Технічна зона включає накриття, лавку для запасних та прилеглу до поля розмічену зону.

Історія[ред. | ред. код]

Першим футбольним стадіоном, на якому було розміщено накриття над лавою запасних, був стадіон «Піттодрі» — домашня арена шотландського клубу «Абердин», тренером якого на той час був Дональд Колман. Йому хотілося мати облаштоване місце, щоб робити нотатки та спостерігати за своїми гравцями (особливо за їхніми ногами, отже причина, чому ці накриття були встановлені частково нижче рівня поля), не підіймаючись на трибуну[1].

Визначений простір технічної зони було встановлено в розділі приміток Правил гри 1993 року[2].

Визначення[ред. | ред. код]

Білі лінії позначають межі технічних зон на «Олд-Траффорді» (2009 рік)

В Правилах гри зазначено наступне: «Технічна зона позначена білою пунктирною лінією, але завжди „1 м (1 ярд) з обох боків від визначеної зони для сидіння і тягнеться вперед до відстані 1 м (1 ярд) від бокової лінії“».

Тренери не можуть перетинати лінію під час гри, що обмежує їх потенційне наближення до поля. 1999 року ФІФА доручила четвертому судді відповідати за дотримання цього правила, хоча запасні гравці можуть розминатися вздовж усього поля. Число осіб, яким дозволяється перебувати в технічній зоні, визначається виключно Регламентом змагання. Особи, яким дозволено перебувати в технічній зоні кожної команди, визначаються до початку матчу і вносяться до протоколу[3].

Санкції за порушення[ред. | ред. код]

Під час матчу 13-го туру чемпіонату України 2020/21 між київським «Динамо» та ковалівським «Колосом» тренер киян Мірча Луческу залишив технічну зону та вийшов на поле, за що отримав попередження та умовне відстороення на матч наступного туру[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bauckham, David (2003). Dugouts. New Holland Publishers (UK) Ltd. ISBN 1-84537-478-9.
  2. The Technical Area Laws of the Game, FIFA
  3. Правила гри у футбол: питання та відповіді. Асоціація футболу міста Києва. Процитовано 22 жовтня 2022.
  4. КДК УАФ застосував дисциплінарні санкції до головного тренера киян Мірчі Луческу. Процитовано 22 жовтня 2022.