Тиквеник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Різдвяний стіл з тиквеником (зверху другий з правого боку)

Тиквеник (болг. Тиквеник) — різновид болгарської баниці (пирога) з гарбузом, цукром та ядрами горіхів. Для приготування використовують тонке висушене листове тісто (тонкий листовий лаваш), яке як купують в магазині, так і готують самостійно. В нього загортають підготовлену начинку, після чого отриманий рулет по спіралі викладують у форму. Готовий тиквеник подають, як окремий десерт, так і для закуски.

Цю страву найчастіше готують взимку, зокрема на різдвяні свята.

Рецепт страви[ред. | ред. код]

Для приготування потрібно тісто, гарбуз, цукор, ядра волоських горіхів, соняшникова олія та кориця. Спочатку розкладають тісто, потім готують начинку. Гарбуз натирають на тертушку, додають до нього цукор та корицю і останніми — горіхи.

Всі інгредієнти ретельно перемішуємо та рівномірно розподіляємо по тісту, яке попередньо змащуємо олією. З тіста формують рулет, який по спіралі викладають у форму. Тиквеник ставлять в піч або духовку і запікають до отримання золотистого кольору.

Вже приготованій страві дають вичахнути, ріжуть на шматки та посипають цукровою пудрою. До столу можуть подавати разом з кисляком.

Використані джерела[ред. | ред. код]