Титул престолонаслідника

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Титул престолонаслідника (англ. Substantive title) — основний королівський або князівський титул, який надається спадкоємцю престолу. Він був не спадковим, а набувався в індивідуальному порядку.

Цей титул був офіційним, і відрізнявся від ймовірного спадкоємця трону та ґречних титулів, як наприклад кадет або титулів набутих у шлюбі.

Титул престолонаслідника надавався монархом своєму наступнику. Це міг бути не обов'язково його старший син чи донька (і навіть не обов'язково родич).

Історія[ред. | ред. код]

Традиція закріпляти за спадкоємцями престолу спеціальний основний титул відома ще з часів Середньовіччя. В Англії це був Герцог Ланкастер, у Франції герцог Орлеанський. У Болгарському царстві - князь Рашки. У Польщі, часів Болеслава ІІІ, старший син і спадкоємець мав титул Князя Краківського.

У Київській Русі, на початкових етапах спадкоємець Київського престолу посідав Новгородське князівство[1]. Пізніше, в часи феодальної роздробленості, престолонаслідник Великого князя Київського мав титул Князя Вишгородського[2].

У монархіях, де шляхетські титули успадковувались лише старшим сином, титули престолонаслідника закріпились як найважливіші титули (після самого монарха) і надавались ним своєму спадкоємцю зазвичай на честь важливої династичної події: хрещення, повноліття або шлюбу. У Франції, Португалії, Іспанії, Сполученому Королівстві ці титули остаточно сформувались після 1800 року.

В той же час була низка монархій, де титули престолонаслідників успадковувались всіма синами або чоловічими нащадками володаря: Австрія, Богемія, Німеччина (крім Пруссії), Угорщина, Польща, Україна, Литва, Російська імперія та деякі титули в Бельгії, Італії, Нідерландах та Скандинавії.

Титули колишніх монархій[ред. | ред. код]

Сучасні монархії[ред. | ред. код]

Основний королівський (князівський) титул спадкоємця трону в сучасних діючих європейських монархіях:

З європейських монархій в Швеції, Данії, Ліхтенштейні, Люксембурзі та Норвегії спадкоємцям престолу не надають якогось особливого "основного" титулу нащадка трону.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Крах нашої Імперії. Архів оригіналу за 6 квітня 2019. Процитовано 6 квітня 2019.
  2. Енциклопедія історії України. Архів оригіналу за 13 червня 2020. Процитовано 6 квітня 2019.