Точильник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Точильник
рос. Точильщик
Творець: Казимир Малевич
Час створення: 1912
Висота: 79,5 см
Ширина: 79,5 см
Матеріал: Полотно
Техніка: Олія
Зберігається: Нью-Хейвен
Музей: Художня галерея Єльського університету

«Точильник (Принцип мигтіння)» (рос. «Точильщик (Принцип мелькания)») — кубофутуристична картина російського та українського художника-авангардиста Казимира Малевича, написана 1912 року (за іншими даними — 1913 року).

Історія[ред. | ред. код]

«Точильник» був написаний Малевичем 1912 року. У 1920-х роках Малевич відправив картину на Першу російську виставу (спочатку вона проходить у Берліні, потім в Амстердамі). На цій виставі картину купила нью-йоркська художниця Катерина Дрейер і відвезла до США.[2] Судячи з усього, 1941 року вона передала «Точильника» в даровизну мистецькій галереї Єльського університету, де картина зберігається донині.

Опис[ред. | ред. код]

Основа композиції картини — колесо, яке Малевич, мабуть, хотів спочатку зримо «розкрутити». На картині помітно вплив італійського футуризму, що проявилося у безлічі пальців, що притискують ніж до колеса, і ступень, що натискають на педаль. У повторах незліченно роздроблених обрисів, що виявляються у невловимій частці часу ніби в різних точках простору, у сталевому сіро-блакитному колориті, контрастно відтінених іржавими плямами кольору, і полягає «принцип миготіння», якого домагався Малевич і виніс це визначення у підзаголовок картини.

Футуристична енергія зображується у мерехтінні деталей, а кубістична структурність — у здобутті однорідних елементів, здатних скласти будь-яку конструкцію, яка на цьому етапі відтворює дійсне явище, але водночас може стати безпредметною.

Значення[ред. | ред. код]

В єднанні футуристичної енергії і кубістичної структурності криється новизна кубофутуризму і передвістя супрематичної концепції Малевича.

«Точильник» вважається однією з найзначніших кубофутуристичних праць Малевича і класичним витвором російського кубофутуризму.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://artgallery.yale.edu/collections/objects/45338
  2. (рос.) Е. Андреева. Всё и Ничто. Символические фигуры в искусстве второй половины XX века. — СПб, 2011

Література[ред. | ред. код]

  • (рос.) Шатских А. С. Казимир Малевич. — М.: Слово, 1996. — 96 с.

Посилання[ред. | ред. код]