Тірумангай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тірумангай
Ім'я при народженні Каліян
Народився VIII ст.
с. Тірукурайялур
Помер VIII ст.
Тіруккунгуді
Діяльність поет, військовий очільник
Знання мов тамільська
Конфесія вішнуїзм
Батько Нілам
У шлюбі з Кумудаваллі

Тірумангай (*திருமங்கையாழ்வார்,VIII ст. ) — тамільський поет-альвар (вішнуїстський поет-святий) часів держави Чола.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у селі Тірукурайялур, що розташовувалося на території сучасного штату Тамілнаду. Походив з родини племіної знаті. При народженні мав ім'я Каліян. Почав службу під проводом батька, який був військовиком у армії Чола. Згодом сам відзначився у низці битвах, за що отримав титул паракала та посаду намісника в області Алінаду зі столицею у Тірумангай. З початку відзначився здирництво, грабунками. Потім під впливом дружини навернувся до вішнуїзму. Потім зрікя усіх посад й став у своїх віршах проповідувати принципи вішнуїзму, зрешту отримавши статус альвара (або ажвара) — поета-святого.

Творчість[ред. | ред. код]

У сього в доробку Тірумангая є 6 поем (значну частину складають релігійні гімни), в яких він звеличує Вішну, розповідає про причини людських страждань, шляхи спасіння. Це «Періятірумолі», «Тірунедунтхандакам», «Тірукурутхандакам», «Тірувелукутіруккай», «Сіріятірумандал», «Періятірумандал».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Das, Sisir Kumar (2006). A History of Indian Literature, 500–1399: From the Courtly to the Popular. Sahitya Akademi. ISBN 9788126021710.