Фантастичне допущення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фантастичне допущення — літературний прийом введення в оповідь елемента, який не зустрічається чи принципово неможливий в реальному житті. Таким чином автор допускає щоб він існував у творі як дійсний.

Письменники-фантасти Генрі Лайон Олді та брати Стругацькі дотримувалися думки, що «фантастика — це література плюс фантастичне допущення»[1].

Фантастичні твори відрізняються від реалістичних в першу чергу наявністю фантастичного допущення.

Будь-яке фантастичне допущення має виконувати певне, зрозуміле для самого автора завдання — допомагати розкриттю характерів дійових осіб, розвитку конфлікту. Крім того фантастичне допущення може слугувати засобом, за допомогою якого автор доносить до читачів певну ідею.

Допущення часто ґрунтуються на припущеннях з різних точних і гуманітарних наук. В одному і тому ж творі можуть поєднуватися різні види допущень.

Різновиди фантастичних допущень[ред. | ред. код]

  1. Футурологічне допущення — перенесення дії в майбутнє. Широко поширене в науковій фантастиці.
  2. Фольклорне допущення — введення в твір істот, предметів, явищ з людської міфології. Характерно для фентезі та містики.
  3. Світобудовне допущення — перенесення дії в повністю вигаданий світ. Використовується в фентезі.
  4. Містичне допущення — привносить в сюжет фантастичний фактор, якому не дається наукового або раціонального пояснення. Застосовується в містиці і в різного роду фільмах жахів.
  5. Фантасмагоричне допущення — введення в історію елемента, що суперечить будь-якому здоровому глузду і не здатного в принципі мати ніякого розумного пояснення.
  6. Науково-фантастичне — додає в сюжет якесь наукове нововведення. Має два види:
  • Гуманітарно-наукове — допущення в галузі соціології, історії, культурології, політики, психології, релігії. Введення нових моделей суспільства або свідомості. Характерно для утопій, антиутопій, соціальної фантастики[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Литературная мастерская для начинающих писателей. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 30 січня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Олді Г. О. Фантастичне припущення — світ фантастики. — М., 2007. — 432 с.
  • Тодоров В. М. Введення в фантастичну літературу. — М., 1997. — 534с.
  • Літературознавча енциклопедія: в 2 т. / [авт.-уклад. Ю. І. Ковалів]. — К.: ВЦ «Академія», 2007. — (Серія «Енциклопедія ерудита»). Т. 2: Літературознавча енциклопедія. — 624 с.