Фентиконазол

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фентиконазол
Систематизована назва за IUPAC
1-[2-(2,4-dichlorophenyl)-2-{[4-(phenylsulfanyl)phenyl]methoxy}ethyl]-1H-imidazole
Класифікація
ATC-код D01AC12
PubChem 51755
CAS 72479-26-6
DrugBank
Хімічна структура
Формула C24H20Cl2N2OS 
Мол. маса 455,4 г/моль
Фармакокінетика
Біодоступність незн.
Метаболізм НД
Період напіввиведення НД
Екскреція НД
Реєстрація лікарського засобу в Україні
Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата ЛОМЕКСИН®,
«Каталент Італі С.п.А.»,Італія
UA/6094/01/01
12.10.2012-12/10/2017

Фентиконазол — синтетичний протигрибковий препарат, що належить до підгрупи імідазолів класу азолів для місцевого застосування.

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Фентиконазол — синтетичний протигрибковий препарат, що належить до класу азолів широкого спектру дії. Препарат має як фунгіцидну, так і фунгістатичну дію, що залежить від концентрації препарату. Механізм дії фентиконазолу полягає в пошкодженні клітинних мембран грибків, порушенні ліпідного обміну та проникності клітинної стінки грибків. До препарату чутливі грибки родів Candida spp, Trichophyton spp., Microsporum spp., Epidermophyton spp. Чутливими до ізоконазолу є також частина грампозитивних бактерій — стафілококи, стрептококи, а також трихомонади.

Фармакокінетика[ред. | ред. код]

Фентиконазол при місцевому застосуванні погано всмоктується через шкіру та слизову оболонку вагіни, системне всмоктування препарату мінімальне. Фентиконазол не створює високих концентрацій у крові, при тривалому застосуванні може не визначатись в крові. Системний метаболізм та виведення з організму препарату не досліджено.

Показання до застосування[ред. | ред. код]

Фентиконазол застосовується при грибкових інфекціях вагіни, зовнішніх статевих органів, змішаних інфекціях слизових оболонок статевих шляхів та вагінальному трихомоніазі.

Побічна дія[ред. | ред. код]

При застосуванні фентиконазолу рідко спостерігаються наступні побічні ефекти: почервоніння або відчуття припікання у місці застосування, місцеві алергічні реакції.

Протипокази[ред. | ред. код]

Фентиконазол протипоказаний при підвищеній чутливості до імідазолів та у І триместрі вагітності.

Форми випуску[ред. | ред. код]

Фентиконазол випускається у вигляді 2% крему по 20 г для зовнішнього застосування та у вигляді вагінальних капсул по 0,2 та 0,6 г.

Джерела[ред. | ред. код]