Флотар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Флотар — натуральна шкіра з природною лицьовою поверхнею, підвищеної пружності, з розбивкою в барабані, тиснена спеціальною плитою з ефектом декоративної стяжки лицьової поверхні.

Отримання флотару[ред. | ред. код]

Виробники отримують шкіру флотар, використовуючи 2 способи[1]:

1. Барабанна обробка

Шкіру з ідеальною поверхнею поміщають в спеціальні барабани, де при помірних оборотах на лицьовій поверхні шкіри утворюється пом'ятий малюнок з різними розмірами вічок. При барабанній обробці шкіра стає дуже м'якою і піддатливою. Навіть найгрубіші шкури пом'якшують таким способом, надаючи шкірі ефект флотар. Шкури після барабанної обробки називають натуральним флотаром. Це більш щадний спосіб нанесення малюнка, при якому шкіра не втрачає своїх властивостей.

2. Тиснення під гнітом

Флотар під гнітом застосовують для шкур, на лицевій стороні яких є певні недоліки. Полотно поміщають під спеціальний прес з унікальним малюнком. Під час тиснення малюнок з преса переходить на лицеву сторону шкури. Флотар, видобутий механічним шляхом легко розпізнати, тому що малюнок тиснення шкіри буде повторюватися на ділянках вироби.

У виробах більше цінується натуральний флотар, ніж отриманий механічним тисненням. Натуральний флотар коштує дорожче, але речі з нього більш ефектні і виглядають дійсно багато.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

У готової вичиненої шкіри або уже як готовий вироб, поверхня шкіри має вигляд дрібних «пухирців», що надає виробу цікавого вигляду та сприяє найкращій кольоропередачі.

Властивості[ред. | ред. код]

1. Шкіра м'яка. Залежно від обробки шкіру можна використовувати для пошиття жіночої сумки, верхнього одягу, взуття чи гаманця.

2. Прекрасно забарвлюється. Навіть з осередками шкіра відмінно піддається фарбуванню, барвники глибоко проникають в пори і дають насичений стійкий відтінок.

3. Дихаюча поверхня. Після обробки шкіра не втрачає своїх дихаючих властивостей.

4. Міцність і пружність. Структура шкіри після обробки не змінюється, матеріал не втрачає своєї міцності і пружності.

Переважно використовується для виготовлення зовнішньої поверхні взуття, галантерейних виробів, сумок, та «байкерських» курток.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (рос.)Кожа флотар. 7bags.com.ua. Процитовано 8 березня 2017.