Хатина у бавовнику

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хатина у бавовнику
англ. The Cabin in the Cotton
Жанр Драма
Режисер Майкл Кертіс[1]
Продюсер Гал Б. Волліс, Дерріл Занук і Джек Ворнер
Сценарист Пол Ґрін
У головних
ролях
Річард Бартелмесс,
Дороті Джордан,
Бетті Девіс,
Бертон Черчилль,
Дороті Петерсон,
Джон Марстон
Оператор Барні МакГілл
Композитор Лео Ф. Форбштейн
Кінокомпанія First National Pictures
Дистриб'ютор Warner Brothers
Тривалість 79 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 1932
IMDb ID 0022735

«Хатина у бавовнику» (англ. The Cabin in the Cotton) — американський кінофільм 1932 року, знятий Майклом Кертісом за однойменним романом Гаррі Гаррісона Кролла. У головній ролі — Річард Бартелмесс[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

Лейн Норвуд — власник бавовняних плантацій, по смерті Тома Блейка, одного зі своїх орендарів, піклується про освіту його сина Марвіна Блейка, з наміром у майбутньому взяти його до себе працювати. По закінченні школи Марвін стає бухгалтером і продавцем у крамниці Норвуда, й той наближає його до себе. «Тепер ти — один з нас, — говорить він Марвіну, — так що нічого тобі знатися з фермерами. Хоча, можеш навідуватися до них, аби дізнатися що в них на думці».

В очах фермерів Марвін — зрадник, вони впевнені, що той на боці свого хазяїна, у той час як Марвін не може вирішити, з ким йому бути. Так само в його особистому житті: він водночас захоплений Бетті, дочкою фермера Джо Райта, і Медж, дочкою Норвуда. Коли Марвін дізнається, що орендарі крадуть бавовну в Норвуда, він не виказує їх, бо знає про їхні важкі умови життя.

Медж запрошує Марвіна на святковий вечір у їхньому домі. Причаївшись під вікном, за бенкетом і танцями спостерігають дехто з бідних фермерів. Медж сповіщає Марвіна, що відтепер він буде жити в їхньому будинку, так хоче її батько. Марвін і Медж цілуються.

Прокурор Картер сповіщає Норвуда про вбивство власника сусідньої плантації одним з орендарів, починається велике полювання з собаками на втікача. Марвін з жахом спостерігає за лінчуванням нещасного. Фермери, обкладені непомірними боргами, підпалюють контору Норвуда, аби пожежа знищила бухгалтерські книги, у яких зафіксовано їхні займи. Норвуд впадає у відчай, бо вважає себе розореним, проте Марвін заспокоює його, — виявляється, всю бухгалтерію він вів у двох екземплярах і в нього лишилися копії.

Наступного дня Марвін дізнається, що синів його знайомого фермера Джейка Фішера заарештовано за підпал. Джейк розповідає Марвіну, що його батько загинув з вини Норвуда і просить знищити копії бухгалтерських документів. Марвін відмовляється і самостійно вивчивши їх, дізнається, що Норвуд приписав його батькові фіктивні борги, і той помер від непосильної праці, намагаючись розрахуватися з ним. Марвін обурюється й починає складати речі аби піти з дому Норвуда, та Медж вдається утримати його, зізнавшись йому в коханні.

За порадою прокурора Картера Марвін влаштовує зустріч власників плантацій і фермерів-орендарів, під час якої пропонує більш прийнятні умови контрактів між власниками й орендарями. Деякі з власників погоджуються на його пропозицію. Норвуд проти. Тоді Марвін погрожує йому викриттям його фінансових махінацій. Норвуд змушений погодитися. Врешті Марвін добивається, щоб усі підписали нові угоди, надіючись з цього моменту на кращі часи для всіх.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Річард Бартелмесс Марвін Блейк Марвін Блейк
Дороті Джордан Бетті Райт Бетті Райт
Бетті Девіс Медж Норвуд Медж Норвуд
Гарді Олбрайт Роланд Ніл Роланд Ніл
Девід Ландау Том Блейк Том Блейк
Бертон Черчилль Лейн Норвуд Лейн Норвуд
Дороті Петерсон Лілі Блейк Лілі Блейк
Рассел Сімпсон Джо Райт Джо Райт
Таллі Маршалл Слік Слік
Генрі Волтхолл Клінтон Клінтон
Едмунд Бріз Голмс Скотт Голмс Скотт
Джон Марстон Рассел Картер Рассел Картер
Ервін Олдерсон Сток Фішер Сток Фішер
Вільям Ле Мейр Джейк Фішер Джейк Фішер

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0022735/
  2. The Cabin in the Cotton (1932) - IMDb (англ.), архів оригіналу за 27 листопада 2020, процитовано 15 травня 2020

Посилання[ред. | ред. код]