Хора (античність)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хора (античність) (дав.-гр. χώρα ‘простір, місце, земля, країна’[1])  — сільськогосподарська околиця античного полісу, структурно була частиною більшості полісів, наприклад хора Ольвії і хора Херсонеса[2][3].

Фрагмент межування хори Херсонеса

В хору входили поселення, які часто мали укріплення і зв'язок з центром полісу. На території хори мешканці полісу займалися сільським господарством, чим забезпечували поліс продуктами. Як правило поселення хори будувалися одне за одним, і мали захищені проходи один від одного. Така побудова сприяла безпеці людей в цих поселеннях. В разі нападу на поліс значних ворожих сил, мешканці хори швидко збігалися в центр поліса під захист основних укріплень міста та допомагали їх боронити. Тому хора полісу досить часто піддавалася розграбуванню ворогами в яких не вистачало сил для штурму основних укріплень полісу.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Генрі Джордж Лідделл, Роберт Скотт: греко-англійський словник. Архів оригіналу за 11 листопада 2013. Процитовано 16 вересня 2016.
  2. Хора Херсонеса. Архів оригіналу за 17 вересня 2016. Процитовано 16 вересня 2016.
  3. Ольвійська хора. Архів оригіналу за 26 липня 2018. Процитовано 16 вересня 2016.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Поселення херсонеської хори Маслини у Північно-Західній Тавриці : [монографія] / В. В. Котенко. – Х. : ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2017. – 228 с. – ISBN 966-285-390-2.