Храм Калабша

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Храм Калабша
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Храм Калабша сьогодні

Храм Калабша, Храм Мандуліса — стародавній єгипетський храм, який був спочатку розташований у Баб ель-Калабша (Ворота Калабша) приблизно в 50 кілометрах на південь від Асуан[1].

Історія[ред. | ред. код]

Храм Калабша перебував на західному березі річки Ніл у Нубії і був спочатку побудований приблизно в 30 до н. е. під час раннього періоду римського панування над Єгиптом. Хоча храм був заснований за правління Октавіана Августа, він так ніколи і не був закінчений[2]. Храм будувався на честь Мандуліса (нубійский бог сонця)[3] по типу храмів Аменхотепа II[2].

Його довжина складала 76 метрів, а ширина 22 метри[4]. Незважаючи на те, що храм будувався у римський період, його стиль витриманий у давньоєгипетському тоні[5]. На стінах храму Калабши є кілька історичних написів, таких як напис намісника Єгипту Аврелія Безаріона, вирізаний у 250, що забороняє з'являтися свиням у храмі[5].

Коли християнство було насаджене в Єгипті, храм використовувався як церква[3].

За допомогою Німеччини храм Калабша був перенесений разом з іншими пам'ятками під час будівництва Асуанської греблі, щоб захистити його від підйому рівня води на озері Насер. Храм перенесений на нове місце, розташоване на південь від Асуанської греблі. Процес перенесення храму зайняв більше двох років[3]. Храм Калабша сьогодні «вважається одним з найкращих прикладів єгипетської архітектури в Нубії»[6].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Oakes, p. 209.
  2. а б David, p. 103.
  3. а б в Kamil Jill, рр. 141–143.
  4. New Kalabsha at Aswan. Al-Ahram Weekly. 13 червня 2002. Архів оригіналу за січень 3, 2004. Процитовано січень 25, 2015.
  5. а б Christine Hobson, р. 185.
  6. Oakes, p. 208.

Література[ред. | ред. код]

  • Lorna Oakes. Pyramids, and Temples Tombs of Ancient Egypt: An Illustrated Atlas of the Land of the Pharaohs. Hermes House: Anness Publishing Ltd. 2003.
  • Rosalie David. Discovering Ancient Egypt. Facts on File. 1993.
  • Kamil Jill. Upper Egypt and Nubia: The Antiquities from Amarna to Abu Simbel. Egyptian International Publishing Company. 1996.
  • Christine Hobson. Exploring the World of the Pharaohs: A Complete Guide to Ancient Egypt. Thames & Hudson. 1993 paperback.