Хучуцюань

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хучуцюань
Помер 216
Країна Southern Xiongnud
Діяльність політик
Батько Цянцюй
Брати, сестри Чічжі-Шічжухоу

Хучуцюань (кит. 呼廚泉; д/н — після 220) — останній шаньюй південних хунну в 195216 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син шаньюя Цянцюя. Відомостей про молоді роки обмаль. З 188 року діяв спільно з братом — шаньюєм Чічжі-Шічжухоу. Після смерті останнього у 195 році вірними кланами обирається новим правителем. Але багато кланів хунну не визнали його. До того ж сяньбі постійно здійснювали напади.

Разом з тим зберігав вірність династії Хань. 196 року відправив свого сина — західного тукі-вана Цюйбея для охорони імператора Лю Сє, що разом з почтом перебрався зі столиці Чан'ань до Лояну. Деякий час допомагав да цзяньцзюню (головному генералу) Хань Сяню проти Лі Ццзюе і Го Сі. Втім, коли імператора захопив Цао Цао відкликав усі війська з Китаю.

Згодом підтримував Юань Шао в боротьбі з Цао Цао. У 200 року діяв спільно з Юань Шаном (сином Юань Шао), але 202 року зазнав поразки від військ Цао Цао.

У 216 році приїхав вклонитися імператору і був заарештований Цао Цао, який залишив його під арештом в місті Є, а небожа Лю Бао призначив шаньєм залишками хунну.

У 220 році Хучуцюань присягнув на вірність вейському імператора Цао Пею, за що отримав винагороду. Подальша доля невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Barfield, Thomas (1989), The Perilous Frontier: Nomadic Empires and China, Basil Blackwell
  • Whiting, Marvin C. (2002), Imperial Chinese Military History, Writers Club Press
  • Crespigny, Rafe de (2007), A Biographical Dictionary of Later Han to the Three Kingdoms, Brill