Чмелик Оксана Миколаївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оксана Чмелик
Чмелик Оксана Миколаївна
 Старший матрос
Загальна інформація
Громадянство Україна Україна
Національність українка
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Формування
Війни / битви бої за Маріуполь і бої за Азовсталь
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Оксана Миколаївна Чмелик — старший матрос Збройних Сил України, учасниця російсько-української війни, що відзначилася під час російського вторгнення в Україну.

Життєпис[ред. | ред. код]

Оксана Чмелик працювала тренеркою дзюдо у Снігурівській ДЮСШ. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну перебувала на передовій — брала участь в обороні Маріуполя. Потім разом з співслуживцями евакуювалася до «Азовсталі», де перебували 47 днів. 12 квітня Оксана Чмелик з десятками інших бійців вийшли з металургійного комбінату імені Ілліча та опинилася в полоні, де пробула понад півроку. Разом зі іншими 108 українськими жінками Оксану Чмелик 17 жовтня 2022 року обміняли та повернули до України. Довгий час проходила курс реабілітації[1].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «За мужність» III ступеня (2022) — за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, незламність духу і вірність військовій присязі[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. redactor. Тренерку-парамедикиню з деокупованої Снігурівки нагородили орденом «За мужність» та «Знаком пошани» | Комітет з фізичного виховання та спорту МОН України (укр.). Процитовано 26 березня 2023.
  2. Пташка, Рижуля та інші: президент нагородив орденами жінок-військових, визволених з полону. novynarnia.com (укр.). 3 грудня 2022. Процитовано 26 березня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]