Шедсу-Нефертум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шедсу-Нефертум
Ім'я при народженні
G36S42U24S29G17I1D46
O34
F35X1
U15
A1
Народився X ст. до н. е.
Помер X ст. до н. е.
Мемфіс
Поховання Саккара
Підданство XXII династія
Діяльність священник
Посада верховний жрець Птаха
Попередник Анхефенсехмет I
Наступник Шешонк I
Рід рід Птахемхата IV
Батько Анхефенсехмет I
Мати Тапешенесе
У шлюбі з Мехтенуесхет
Тенсепех II
Діти 1 син та 2 доньки

Шедсу-Нефертум (*2-а пол. X ст. до н. е.) — давньоєгипетський діяч XXII династії, верховний жрець Птаха у Мемфісі за володарювання фараонів Шешонка I та Осоркона I.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Птахемхата IV. Син Анхефенсехмета I, верховного жерця Птаха, та Тапешенесе, головна очільниця гарему Птаха.

За правління фараона Шешонка I після смерті батька обійняв його посаду. Для зміцнення свого становища оженився на Тенсепех II, доньки колишнього фараона Псусеннеса II (за іншою версією родички Тенсепех I — матері Шешонка I), та Мехтенуесхет II, донькою лівійського аристократа Німлота (батька Шешонка I).

Помер за правління Осоркона I. Поховано у гробниці в некрополі Саккара. Знайдено стелу, статуї, арковий блок, табличку з поховання Апіса з іменем Шедсу-Нефертума та стислими відомостями про нього.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Alan Richard Schulman, Two unrecognized monuments of Shedsunefertum, vol. 39, Chicago, Journal of Neareastern Studies, 1980
  • Charles Maystre, Les Grands prêtres de Ptah de Memphis, Freiburg, Orbis biblicus et orientalis — Universitätsverlag, 1992
  • K.A. Kitchen, The Third Intermediate Period in Egypt, 1100—650 B.C., 1996 ed.