Шестизябровий скат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шестизябровий скат

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Скати (Batoidea)
Ряд: Орлякоподібні (Myliobatiformes)
Родина: Hexatrygonidae
Рід: Hexatrygon
Heemstra & Smith 1980
Вид: Шестизябровий скат
Hexatrygon bickelli
Heemstra & Smith, 1980

Посилання
Вікісховище: Hexatrygon bickelli
Віківиди: Hexatrygon bickelli
ITIS: 564474
МСОП: 161674
NCBI: 282282

Шестизябровий скат (Hexatrygon bickelli) — єдиний сучасний представник родини скатів Hexatrygonidae надродини Hexatrygonoidea підряду Myliobatoidei ряду Орлякоподібні. На тепер ще не досить добре вивчений. Перший екземпляр виловлено у 1980 році. Його синоніми — Hexatrygon brevirostra, Hexatrygon longirostra, Hexatrygon taiwanensis, Hexatrygon yangi. Представники роду Hexatrygon відомі із середнього еоцену 49-37 млн років тому.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина становить від 103—143  до 170 см. Спостерігається статевий диморфізм: самиці більші за самців. Голова та тулуб доволі сплощені. Тулуб та грудні плавці утворюють трикутну форму. Рило дуже сильно видовжене і містить усередині скупчення ампул Лоренцині, оточених студнеподібною тканиною. Воно служить чутливим органом, призначеним для електролокації здобичі. Рот витягнутий. Особливістю цих скатів є наявність 6 зябрових щілин і 6 зябрових дуг. Ця ознака вторинна і не являє собою примітивну рису будови, що збереглася з прадавніх часів. Бризкальця великі, розташовані далеко позаду очей і вкриті зовні шкірним клапаном. Голова та рило сірувате. Забарвлення спини коричнювате, поступово темнішає, ближче до закінчення хвоста майже чорне. Черево має білий колір.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримаються на значних глибинах від 350 до 1100 м. Полюбляє піщане або кам'янисте дно, зустрічається біля підводних гірських масивів. Живиться глибоководними донними рибами.

Статева зрілість настає при розмірі у 1,1 м. Це живородний скат. Самиця народжує від 2 до 5 дитинчат 45 см завдовжки.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають від узбережжя південної Африки до Індонезії, Австралії, Тайваню, Китаю, Японії та Корейського півострова. Деякі особини зустрічалися біля Гавайських островів.

Джерела[ред. | ред. код]