Шкала Медведєва–Шпонхоєра–Карніка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

12-бальна шкала інтенсивності землетрусів Медведєва–Шпонхоєра–Карніка (MSK-64) була опублікована в 1964 році радянським геофізиком Сергієм [1] Медведєвим, Вільгельмом Шпонхоєром (Wilhelm Sponheuer) з НДР та Вітом Карніком (Vít Kárk)[2]. Набула широкого поширення в Європі та СРСР. З 1996 року в країнах Європейського Союзу застосовується найсучасніша Європейська макросейсмічна шкала (EMS). MSK-64 лежить в основі СП 14.13330.2014 «Будівництво в сейсмічних районах» та продовжує використовуватись у Росії та країнах СНД. У Казахстані нині використовується СНіП РК 2.03-30-2006 «Будівництво у сейсмічних районах».

бал. Сила землетрусу коротка характеристика
I. Не відчувається Не відчувається. Реєструється лише сейсмічними приладами.
ІІ. Дуже слабкі поштовхи Розпізнається сейсмічними приладами. Відчувається лише окремими людьми, які перебувають у стані повного спокою у верхніх поверхах будівель, і дуже чутливими домашніми тваринами.
ІІІ. Слабкий землетрус Відчувається лише всередині деяких будівель, як коливання від вантажівки.
IV. Інтенсивний Розпізнається завдяки легкому деренченню та коливанню предметів, посуду та шибок, скрипу дверей та стін. Усередині будівлі коливання відчуває більшість людей.
V. Досить сильний Під відкритим небом відчувається багатьма, всередині будинків усіма. Загальне коливання будівлі, коливання меблів. Маятники годинника зупиняються. Тріщини у шибках і штукатурці. Пробудження сплячих. Відчувається людьми і поза будинками, гойдаються тонкі гілки дерев. Хлопають двері.
VI. Сильний землетрус Відчувається усіма. Багато хто з переляку вибігає надвір. Картини падають із стін. Окремі шматки штукатурки відколюються.
VII. Дуже сильний Ушкодження (тріщини) у стінах кам'яних будинків. Антисейсмічні, а також дерев'яні та тинькові споруди залишаються неушкодженими.
VIII. Руйнівний Тріщини на крутих схилах та на сирому ґрунті. Пам'ятники зрушуються з місця або падають. Будинки сильно руйнуються. Падають фабричні труби.
IX. Спустошливий землетрус Сильне пошкодження та руйнування кам'яних будинків. Старі дерев'яні будинки руйнуються.
X. Знищувальний Тріщини у земній корі іноді до метра завширшки. Зсуви та обвали зі схилів. Руйнування кам'яних будівель. Викривлення залізничних колій.
XI. Катастрофа Широкі тріщини у поверхневих шарах землі. Численні зсуви та обвали. Кам'яні будинки майже повністю руйнуються. Сильне викривлення залізничних рейок, руйнуються мости.
XII. Сильна катастрофа Зміни у земній корі досягають величезних розмірів. Численні тріщини, обвали, зсуви. Виникнення водоспадів, підпруд на озерах, відхилення течії річок. Змінюється рельєф. Жодна споруда не витримує.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Medvedev S., Sponheuer W., Karník V., Neue seismische Skala Intensity scale of earthquakes, 7. Tagung der Europäischen Seismologischen Kommission vom 24. 9. bis 30. 9. 1962 in Jena, DDR, Berlin: Akademie-Verlag, 1964, pp.69-76
  2. The European Macroseismic Scale EMS-98. Centre Européen de Géodynamique et de Séismologie (ECGS). Архів оригіналу за 3 липня 2013. Процитовано 10 лютого 2023.

Посилання[ред. | ред. код]